"Arkan je imao pištolj, Prosinečkom sam rekao da se ne plaši - ti si naš"
Screenshot

Sjećanje na historijsku utakmicu

"Arkan je imao pištolj, Prosinečkom sam rekao da se ne plaši - ti si naš"

Trideset godina prošlo je od legendarnog i nikad odigranog derbija između Dinama i Crvene zvezde.

Umjesto fudbalskog spektakla, susret na Maksimiru obilježili su veliki neredi na tribinama, kao i Zvonimir Boban čije je udaranje policajca Refika Ahmetovića spomenuto više puta od njegovog ijednog drugog poteza.

I poslije 30 godina tema "Maksimir 1990." je aktuelna u medijima, a pojavljuju se i priče za koje dosad nismo čuli.

Jednu, koja se tiče bivšeg selektora bh. reprezentacije Roberta Prosinečkog, ispričao je i fudbalski menadžer Jure Ravić koji je na čuvenom meču bio zadužen za bezbjednost.

"Ja sam onaj redar u bijeloj košulji. Svake se godine na taj datum gledam na televizijskim snimcima, tako je bilo i ovaj put, na 30. godišnjicu", kaže Ravić i dodaje šta je rekao Prosinečkom kada je haos počeo.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Pazio sam na igrače obje ekipe koliko sam mogao. Kad je počela tučnjava, Arkan je naredio da igrači Crvene zvezde odu u tunel, pa u svlačionicu. Vidio sam da je naoružan, da ima pištolj ispod sakoa. No, igrači su bili u strahu. Dragan Stojković se tresao, a ja sam prišao Robertu Prosinečkom i rekao mu: 'Ne boj se, ti si naš, tebi neće niko ništa'. I on je bio uplašen."

Dodao je također kako i on spada među one koji smatraju da je zapravo tada na neki način počeo rat.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi