Armenija: Legija stranaca koja uživa u američkom stilu igre

Večerašnji protivnik bh. košarkaša

Armenija: Legija stranaca koja uživa u američkom stilu igre

Midhat Šljivak

Košarkaška reprezentacija BiH večeras će u Skenderiji dočekati Armeniju u 3. kolu pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Večerašnji protivnik naše selekcije je veoma nezgodna selekcija Armenije. Površni pratioci košarke rekli bi lagan plijen za našu reprezentaciju, ali radi se o selekciji koja je zaista kvalitetna.

Nekim čudom (čitajte novac op.a.), FIBA je velikom broju "stranaca" dozvolila nastup u dresu Armenije i tako u rosteru ove selekcije možemo naći veliki broj Amerikanaca, koje s klupe predvodi hrvatski stručnjak Nikša Bavčević.

Američki stil igre očekivano preovladava u ovoj selekciji. Brza košarka s dosta igre jedan na jedan krasili su ovaj tim u duelima protiv Slovačke i Švedske, koje su dobili na svom terenu uz veliku podršku s tribina.

Glavni i odgovorni za igru Armenaca je dobro poznati Amerikanac Ryan Boatright. On je dobio ogroman novac kako bi zaigrao za ovu selekciju i za sada se pokazao kao pravi potez, jer pružio dvije izuzetno dobre partije protiv Slovaka i Šveda.

Lopta je najviše u njegovim rukama. Završava veliki broj akcija i šutira iz svih mogućih pozicija, ali to rade i ostali košarkaši ove selekcije.

Selektor Bavčević međutim ima veliki problem sa širinom rostera. Uglavnom koristi sedam košarkaša koji igraju veliki broj minuta, dok ostali dobiju minute na kapaljku ili uopšte ne ulaze u igru.

Ipak, onim čime raspolaže hrvatski stručnjak može biti jako zadovoljan. Pored Boatrighta od stranaca su tu još centar Gran Canarije Luke Fischer, zatim AJ Hess koji igra u Švicarskoj, te Kris Yanku iz turske Sakarye.

Ostatak ekipe uglavnom čine igrači s kvalitetnih američkih koledža, a posebno se ističe krilni centar Butlera Andrew Charabascz koji je odigrao dvije odlične utakmice za ovu selekciju.

Šut ih služio, protivnike nadskakali

U dvije domaće pobjede protiv Slovačke i Švedske, Armence je dobro išao šut. Pogađali su apsolutno svi i u dva susreta su imali gotovo 50 procenata šuta iz igre. Iako u ekipi imaju samo jednu klasičnu petcu Luke Fischer (212cm), mogu se pohvaliti izuzetnim skokom i potpuno su nadskakali protivnike u prethodnim utakmicama. Posebno je impresivan defanzivni skok kojeg dobro brane, a zatim se igra brza tranzicija preko Boatrighta i traže se brzi i laki poeni. 

Odbrana armenske selekcije nije pokazala ništa posebno. Iako su primali 61 i 69 poena, očigledna je neuigranost u preuzimanju, a jako su slabo branili i pik igru, posebno protiv Švedske. Međutim, protivnici su ih doslovno počastili lošim napadačkim učinkom i uz pritisak s tribina Armenija je prelamala utakmice u svoju korist

Ipak, činjenica je da su obje utakmice Armenci do sada igrali kući. Pitanje je kako će se po prvi put snaći na gostujućem terenu, ali svakako ih ne treba olako shvatiti i podcijeniti.

Dobra odbrane biće ključ u ovoj utakmici. Usporavanje napada je pola pobjede, a ako neko zna kako igrati ovakve utakmice, to je sigurno selektor Duško Vujošević.

Meč BiH - Slovačka igra se večeras od 20 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi