Wenger sprema fudbalsku revoluciju: Legendarni Francuz želi promijeniti brojna pravila
Foto - EPA

Ima brojne ideje

Wenger sprema fudbalsku revoluciju: Legendarni Francuz želi promijeniti brojna pravila

M. Šljivak

Legendarni francuski stručnjak Arsene Wenger se nakon odlaska sa menadžerske pozicije u Arsenalu posvetio drugim obavezama.

Wenger je imao ulogu analitičara u prijenosima Premiershipa, a nedavno je postao FIFA-in šef za razvoj fudbala.

Arsene je ozbiljno prihvatio ovu ulogu i sada ima nekoliko poprilično kontroverznih ideja o promjeni unutar fudbalske igre.

"Volio bih promijeniti pravilo tokom izvođenja auta. Pet minuta prije kraja utakmice ubacivanje iz auta bi trebao biti prednost. U ovom slučaju protiv sebe imaš 10 protivničkih igrača, a tvojij je devet. Statistika pokazuje da u osam od deset ubacivanja iz auta u ovakvim slučajevima dolazi do gubitka lopte. Smatram da bi se umjesto ubacivanja rukom na svojoj polovici aut trebao izvoditi kao slobodan udarac", rekao je Wenger i nastavio je o izmjeni ofsajd pravila.

"Trenutno ste u ofsajdu ako ste bilo kojim dijelom tijela ispred defanzivca. Ja bih to promijenio i uveo bih pravilo kako nema ofsajda ako je dio tijela kojim igrač može postići gol u liniji sa defanzivcem, bez obzira ako je drugi dio tijela ispred. To bi bila prednost za napadača jer bi odbrambeni fudbaler morao igrati više prema naprijed."

Nije se Wenger na tome zaustavio već planira još određene stvari da predloži.

"Razmišljamo i o ostalim izmjenama. Lopta koja izađe u korner i vrati se u igru mogla bi kreirati više šansi za golove. Također, kratko dodavanje iz slobodnog udarca samom sebi je opcija", dodao je Arsene.

Zanimljive prijedloge ima Wenger i vidjet ćemo hoće li se u budućnosti neka od njih usvojiti.

Top Komentari

Realist
Ovo za zaleđe je odlično a ovo ostalo je čista glupost
6 3
Fino alla Fine
Očito da traži pažnju, ništa za dobrobit igre!!
1 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi