Slavni trener zbog pohvale Mbappea optužen za rasizam

CONMEBOL se oglasio

Slavni trener zbog pohvale Mbappea optužen za rasizam

E. Ganibegović

Reprezentacija Francuske poražena je od Hrvatske 0:1 u 4. kolu Lige nacija, ali je Kylian Mbappe ponovo bio izuzetno hvaljen. 

Kylian Mbappe je posljednjih godina opisivan kao jedan od najboljih fudbalera svijeta, a posljednji je Francuza hvalio Arsene Wenger, bivši trener Arsenala, koji trenutno obnaša funkciju u FIFA-i.

Međutim, Wengerove riječi izazvale su kontroverze nakon što je rekao da Mbappe ne bi dosegao ovu razinu da je rođen u Kamerunu.

Mbappe je rođen u Francuskoj, ali su mu roditelji s afričkog kontinenta. Njegov otac Wilfried Mbappe je iz Kameruna, dok je majka Fayza Lamari iz Alžira.

"Da je Kylian Mbappe rođen u Kamerunu, ne bi postao napadač kakav je danas. To je razlika između Evrope i ostatka svijeta", rekao je Arsene Wenger, a prenosi Mundo Deportivo.

Wengerove riječi doprle su do ušiju dužnosnika CONMEBOL-a, krovne kuće fudbala u Južnoj Americi, koji su dali službenu izjavu predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu.

Oštro su osudili Wengerove izjave i rekli da je južnoamerički forum odlučan u borbi protiv diskriminatornih i rasističkih riječi i gesta.

"Wengerove riječi, osim što pokazuju neobično neznanje o vrijednom doprinosu afričkih fudbalera, pokazuju diskriminaciju neeuropskih fudbalera i fudbalskih institucija. Često se događa da su takve izjave formulisane na način koji se čini razumnim i inteligentnim", stoji u saopštenju CONMEBOL-a.

Top Komentari

Adnan@Kara
KILIJANE, teska si prevara od igraca. Anhel di Marija je Messi za tebe.
2 3
senja
Kako je ovo rasizam? Pa nije rekao ovo zbog rase u Kamerunu, nego zbog uslova. I sigurno da nije pogriješio... Ali ljudi su glupi, i danas sve prozivaju rasizmom...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi