Dali su jednog od najboljih fudbalera Evrope, imaju armiju navijača, a sada su na drugoligaškom dnu
FOTO: AS Nancy

Kultni klub

Dali su jednog od najboljih fudbalera Evrope, imaju armiju navijača, a sada su na drugoligaškom dnu

H. Zilić
Teme:

Historija klubova se mjeri većinom preko trofeja, ali i postoje klubovi koji imaju jak pečat, iako nisu bili bogati na poljima trofeja i uspjeha.

Završen je jesenji dio sezone u francuskoj Ligue 2, a za fenjer drugoligaškog društva zakovana je ekipa AS Nancya sa svega 12 bodova iz 19 utakmica i devet manje od zone spasa. Tako da Nancyu prijeti ispadanje u treći rang, ako se nešto drastično ne desi u nastavku sezone koja počinje 10. januara.

Nancy ima dugu historiju u francuskom fudbalu. Osnovani su daleke 1910. godine i imaju jednu od navjrenijih navijačkih grupa u Francuskoj, ali klub je ipak najpoznatiji po jednom genijalcu u kopačkama.

AS Nancy je bio prvi klub legendarnog Michela Platinija. Legenda francuskog, evropskog i svjetskog fudbala je za Nancy skupio 181 nastup i postigao 98 pogodak u periodu od 1972. do 1979. godine. Sjajnim igrama u Nancyu zaslužio je i poziv u selekciju Francuske za koju je debitovao 1976. godine, a nakon toga odlazi u St. Etienne, zatim Juventus, ostalo je historija.

Pomenuti klub je kupila korporacija iz Hong Konga Pacific Media Grupa Chien Lee, ali finansijski nije baš išlo po planu.

Ekipa ubjedljivo drži fenjer i jedan od kultnih francuskih klubova bi mogao zaigrati u trećem rangu što bi bio ozbiljan udarac.

U historiji Nancy je jednom osvojio Liga Kup, jednom Kup Francuske, a više od pet decnija su proveli u najjačem fudbalskom društvu u Francuskoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi