Atmosfera sa sarajevskog 100. derbija budi uspomene: Južna i sjeverna tribina Koševa kao šibice

Derbi odigran u novembru 2012. godine

Atmosfera sa sarajevskog 100. derbija budi uspomene: Južna i sjeverna tribina Koševa kao šibice

A. Čaušević

Okršaji Sarajeva i Željezničara su najveće utakmice bh. fudbala. Riječ je o rivalstvu koje traje 70 godina. Dva najtrofejnija i najpopularnija bh. kluba tradicionalno privuku najveći broj gledatelja na tribinama. 

U prošlosti su Sarajevo i Željezničar odigrali veliki izuzetno važnih utakmica, onih koji se pamte i ne zaboravljaju. Jenda od takvih je odigrana u novembru 2012. godine. Bio je to 100. prvenstveni okršaj Bordo i Plavih momaka. Meč se igrao na stadionu Asim Ferhatović Hase pred više od 15.000 gledatelja.

Stoti derbi se igra samo jednom i nikad više. Iz tog razloga Horda zla i Manijaci su se izuzetno dobro pripremili za ovu utakmicu. Znali su da će njihova podrška, svaki glas, svaki aplauz biti od velike koristi igračima na terenu. Sjeverna i južna tribina su bile kao šibica što danas i nije baš slučaj na derbijima koji se igraju na Koševu.

Uzimajući u obzir važnost utakmice na terenu nije bilo ni približno kao na tribinama. Bilo je to jedno od najboljih navijačkih izdanja obje navijačke grupe u historiji sarajevskih derbija. Horde Zla i Manijaci su bakljadama dva puta prekinuli utakmicu i to u 6. i 60. minuti.



Iako još nije prošlo ni osam godina od utakmice dojam je da se dosta toga promijenilo jer se već osjeća nostalgija i kada se pogledaju krcate tribine s najvjernijim navijačima dva ljuta gradska rivala bude se uspomene za nekim drugim vremenima.

Inače, Sarajevo je taj susret dobilo s minimalnih 1:0. U tvrdoj utakmici s malim brojem prilika pobjednik je odlučen u 67. minuti. Said Husejinović je iz slobodnjaka pogodio prečku, a odbijenu loptu u mrežu Marijana Antolovića je pospremio Samir Nuhanović i desetak minuta nakon svog ulaska u igru.

Sarajevo - Željezničar 1:0

Strijelac: Samir Nuhanović 66'. Stadion: Asim Ferhatović Hase. Gledatelja: 15.000. Sudija: Elmir Pilav.

Sarajevo: Bandović, Sesar, Torlak, Husejinović (Ademović), Hadžić (Krpić), Tatomirović, Šunjevarić, Belošević (Nuhanović), Tadejević, Dupovac, Suljić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar: Antolović, Kvesić, Bogičević, Zolotić, Adilović, Zeba, Stanić, V. Selimović (Hodžić), Vasilić, Svraka, Jamak (M. Bešlija).

Treneri: Dragan Jović (Sarajevo), Amar Osim (Željezničar)

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

kn0x
Ko da je jucer ovaj derbi bio, proci ce ovo s virusom ako Bog da, pa cemo se opet opustiti i uzivati. Za sad ljudi postujte pravila jedino izolacijom mozemo ugasiti ovu pandemiju svima nam je isto isti problem isto sranje pamet u glavu ne dozvoliti da eksplodira jos vise!!!
10 0
Div iz šehera
Ipak je Said , Said.
9 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi