Novi fudbalski zemljotres: Zaboravite na Superligu, sprema se takmičenje od 10 milijardi eura!

Kontroverzni predsjednik otkrio detalje

Novi fudbalski zemljotres: Zaboravite na Superligu, sprema se takmičenje od 10 milijardi eura!

Admin Čaušević

Proljetos je fudbalski svijet doživio zemljotres kada se 12 buntovnika osamilo i kreiralo Superligu, međutim brzom reakcijom UEFA pokušaj formirnja novog takmičenja je brzo propao.

Većina klubova se vratila u krilo UEFA-i, dok su Barcelona, Juventus i Real Madrid ostali pri svom te i dalje vjeruju da će jednog dana ideja o Superligi i zvanično zaživjeti.

Međutim, čini se da je gašenje požara bilo kratkog daha jer kontroverzni gazda Napolija, Aurelio De Laurentiis radi na projektru vrijednom 10 milijardi eura. Bio je protiv Superlige, ali čini se da mijenja mišljenje.

"Liga prvak i Europa liga ne donose dovoljno prihoda klubovima da opravdaju nastupe u takmičenju. Da bi bio konkurentan potrebno je dosta igrača visokog nivoa. To znači da moraš trošiti mnogo i nagrada u evropskim mečevima to ne uzimaju u ozbir", rekao je De Laurentiis za Daily Mail te nastavio:

"Zato klubovi trebaju razgovarati jedni s drugima kako bi stvorili moderniji i profitabilniji turnir za sve klubove."

"Trebamo smanjiti broj utakmici tako što ćemo smanjiti broj liga u cijeloj Evropi. Treba kreirati evropsko takmičenje sa demokratskim sistemom ulaska koji je baziran na plasmanu ekipa u nacionalnim prvenstvima. Ja sam već ispitao projekat koji može donijeti 10 milijardi eura, ali potrebni su želja i totalna nezavisnost."

Interesantno da je De Laurentiis počeo s istom tematikom kao i Andrea Agnelli prije nekoliko mjeseci. Tada je predsjednik Juventusa kazao da mladi gube interes za fudbalom.

"Istraživanje je pokazalo da su osobe u dobi od 8 do 25 godina prestale gledati fudbal i radije se igraju telefonima, naša djeca su potpuno transformirana. Sada imamo 'virtualni stadion' koji može privući milijarde ljudi da igraju jedni protiv drugih. Ko zna hoćemo li ih uspjeti vratiti na put najvećeg i najutjecajnijeg sporta na svijetu?"

Kontroverzni gazda Napolija nije govorio previše o detaljima i eventualnom sistemu takmičenja, ali je evidentno da će UEFA uskoro dobiti još jednog konkurenta te bi monopol kojeg drže u klupskim takmičenjima mogao otići u historiju.

Top Komentari

CrveniBar
Jeste konji. Uvijek malo novca. Smanjite im place. Da sam uefa nametnuo bih ogranicenje
10 1
denimen9
Super Liga je jedino rješenje. Živio Perez, zbog njega uživam u nogometu.
1 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi