Sudije će nositi kamere na fudbalskim utakmicama
FOTO: EPA

Uskoro ide probni proces

Sudije će nositi kamere na fudbalskim utakmicama

Haris Zilić

Fudbal u Australiji suočava se sa učestalim napadima na sudije. Posljednji u nizu koji je napadnut od strane igrača i navijača je Khodr Yaghi 45-godišnji sudija koji sudi ligu okruga Sidney.

Sudija je teže povrijeđen, slomljena mu je vilica kao i nos i sve navedeno bilo je dovoljno da se upali alarm u Australiji.

Fudbalski savez Australije zajedno sa Okružnim savezima dogovorio je mogućnost uvođenja kamere za sudije.

Dakle, sudije bi nosile kamere i ozvučenja dva sata prije početka utkamice, za vrijeme utakmice i tri sata nakon utakmice, dakle oko osam sati bi imali kamere i ozvučenje na dan odigravanja utakmice.

"Kada probni proces bude pokrenut i kada procijenimo njegovu efikasnost, pokušaćemo da uvedemo kamere za tijelo i u drugim takmičenjima", saopštio je Okružni fudbalski savez Sidney.

Također pod lupom su treneri, menadžeri, kao i predsjednici klubova koji su znali praviti incidente, prijetiti, čak i udarati sudije.

Oglasi

U Australiji će i po ovom pitanju uvesti oštrije kazne.

Obično su ekipe kažnjavane oduzimanje bodova ili igranjem pred praznim tribinama, a sada će uvesti i žestoke novčane kazne.

Pojedinci koji budu činili teže prekršaje, kao što su fizički napad na sudije, nanošenje povreda, mogu se suočiti i sa kaznom izbacivanja iz svih fudbalskih aktivnosti i obavljanja bilo kakve funkcije vezane za fudbal u periodu od godine do pet godina.

Klubovi su također dobili posebne instrukcije oko obezbijeđenja, tako da svaki sudija mora imati obezbijeđenje prilikom boravka u okolini stadiona i na samom stadionu.

Huliganstvo na stadionima je sve veći problem u Australiji i u ovoj zemlji žele što prije da stanu u kraj neredima. Također sudijama će omogućiti dodatne seminare, a sudije koje budu pod lupom radi eventualnih namještanja mogu biti doživotno izbačeni iz fudbala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti