Australija i Kuvajt otvaraju najveću smotru u Aziji

Počinje Azijski kup

Australija i Kuvajt otvaraju najveću smotru u Aziji

Fudbal u Australiji je laganoj ekspanziji. Organizacija Azijskog kupa 2015. kojio počinje sutra bi samo trebala biti dodatni impuls. Igrat će se u pet gradova, na sjajnim stadionima čiji je kapacitet možda u prevelik za jedno kontinentalno takmičenje kao što je Azijski kup.

Jer recimo stadion Australia u Sydneyu ima kapacitet od 84.000 gledalalca, u Brisbaneu stane 52.500, dok onaj u Newcastleu 33.000 sjedećih mjesta. Tek nešto manji je Melbourne Rectangular (30.050), dok je najmanji onaj u Canberri (25.011). Ukupno imamo 16 reprezentacija u četiri grupe, po dvije idu u četvrtfinale.

Australija se nalazi u grupi A zajedno sa Južnom Korejom, Omanom i Kuvajtom. U grupi B su Uzbekistan, Saudijska Arabija, Kina i Sjeverna Koreja. Iran, UAE, Katar i Kina su smješteni u grupu C, dok su u posljednjoj D Japan, Jordan, Irak i Palestina.

Ukupno je sedam reprezentacija do sada podizalo trofej pobjednika. Japan je bio četiri puta prvak i još uvijek je aktuelni. Po tri naslova imaju Iran, Saudijska Arabija, Južna Koreja dva, dok su po jednom na tronu završili Irak i Kuvajt, te bivši član ove konfederacije Izrael. U odnosu na turnir koji se igrao prije četiri godine, nema Indije i Sirije, ali su tu zato Oman i debitant Palestina. Palestina se u ovom društvu prvi put našla zahvaljujući trijumfu na Challenge Kupu AFC prošle godine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Domaćin Australija je tu sa Cahilom, Kruseom, Ryanom, dok od ostalih selekcija svakako Japan po imenima visoko kotira. Zaccheronija je zamijenio Javier Aguirre, dok Južnu Koreju predvodi Uli Stielke. Paul Le Guen je selektor Omana koji ima još i Ala Habsija iz Wigana. Njegov zemljak Alain Perrin je selektor Kine. Iran ima provjerenu ekipu, Ghoochannejhada, Dejagaha, Nekounama. Alžirac Belmadi je dobio priliku da vodi Katar, dok je Rumun Cosmin Olaroiu strateg Saudijske Arabije.

Turnir otvara Australija protiv Kuvajta, dok je finale 31. januara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.