Plasman u Evropu slamka spasa za velikana

Nalaze se u teškoj situaciji

Plasman u Evropu slamka spasa za velikana

H. Zilić

Austria iz Beča nalazi se u vleikim problemima, jednim od najtežih u klupskoj historiji.


U prošloj sezoni je Austria ostvarila ogroman minus od čak 18,884 miliona eura i aktuelno stanje u budžetu prije poreza, kamata i otpisa također je u minusu od 11,903 miliona eura. Jedan od velikana austrijskog fudbalska sa izuzetno velikom i bogatom tradicijom tako se našao pred kolapsom.

Zbog financijskih razloga Austriji nije odobrena licenca za nastup u Bundesligi naredne sezone, ali će Bečlije imati priliku da se žale i da eventualno pokušaju nešto da promijene. Ukoliko vodstvo Bundeslige odbije žalbu, Austria će ići i na Sud za sportsku arbitražu, koji će imati konačan sud. Proces odobrenje licence za takmičenje u Bundesligi (1.i 2.Liga) se završava do 31. maja. Ako ovaj tim ne dobije licencu, takmičit će se u 3. ligi Austrije.

Ipak, klub iz Beča bi jedan dio dugova mogao pokriti plasmanom u Evropu. Ljubičasti su trenutno prvi u play out skupini sa 22 boda koliko ima i Hartberg. Pobjednik play out skupine bi igrao baraž za anstup u Conference ligi sa četvrtoplasiranim iz skupine za prvaka.

Austrija je 24 puta bila prvak Austrije, 27 puta su osvajali Kup ove države, a prije par sezona su igrali i grupnu fazu Lige prvaka. Bili su redovni učesnici i Kupa UEFA, Evropa lige. Dali su i veliki broj reprezentativaca u svim kategorijama.

Potražite više informacija na temu Tipico Bundesliga:

Ako bi Austrija bila izbačena u 3. ligu to znači da bi morali ugasiti i razvojni tim Austria (Am). Plasmanom u Evropu bi se riješili koliko toliko muka, a i situacija oko sponzora bila bi drugačija. Neizvjestan finiš sezone ja pred bečkim velikanom, kako na terenu, tako i van njega.

Iz Uprave kluba su u izjavama za austrijske mediji rekli da će sve dati od sebe da klub ne doživi najgoru sudbinu. Navodno su na dobrom putu, ali kraj mjeseca maja će dati mnoge odgovore.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi