Avdija Vršajević: Najčešće osporavani bh. reprezentativac

Predstavljamo Zmajeve

Avdija Vršajević: Najčešće osporavani bh. reprezentativac

E. Škorić

Avdija Vršajević je jedan od najčešće osporavanih igrača bh. reprezentacije.  

Vršajević je rođen u Tešnju, te je karijeru i počeo u tamošnjem klubu TOŠK. Nastupao je za Željezničar i Čelik u Premijer ligi BiH, da bi se 2007. godine zaputio u Prag, gdje je potpisao ugovor sa Spartom, ali se tamo nije naigrao. Posuđivan je Kladnu i Tatran Prešovu, vratio se 2011. u Čelik, a od 2012. godine član je Hajduka iz Splita, čiji je i danas član.

Svoj debi za splitske 'bile' imao je 22. jula 2012. godine u remiju protiv Istre (0:0). Ove sezone je za Hajduk odigrao ukupno 30 utakmica, a samo jednom nije bio starter. Odigrao je 25 utakmica u HNL-u, te je zabio jedan gol, upisao i tri asistencije. U Kupu je nastupio dva puta i imao je jednu asistenciju, a u evropskim takmičenjima je igrao također dvije utakmice, ali nije bio strijelac niti asistent.

Avdija je bitan igrač u momčadi Hajduka, no u bh. javnosti se osporava njegov kvalitet i mnogi će reći kako je nepotreban reprezentaciji, te da selektor Safet Sušić griješi što ga poziva. Naravno, nije starter u bh. reprezentaciji, ali je često dobivao priliku na poziciji desnog beka umjesto često povrijeđenog Mensura Mujdža.

Za bh. reprezentaciju je debitovao 2012. godine kada ga je pozvao Sušić, a 2006. godine prvi je put igrao za neku od bh. selekcija. Tadašnji U-21 selektor Ibrahim Zukanović pozvao je Vršajevića u ekipu.

Za Zmajeve je debitovao 7. septembra 2012. godine protiv Lihtenštajna. U kvalifikacijama za SP u Brazilu igrao je 10 utakmica, četiri puta je bio starter, a šest puta je ulazio sa klupe. Ukupno je na terenu proveo 413 minuta.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Ukoliko Mensur Mujdža bude spreman, Vršajević se ne može nadati nekoj zahvalnoj minutaži u Brazilu, ali svakako je za njega čast što se ikako našao na spisku selektora Sušića. Da li je s razlogom osporavan, to će vrijeme pokazati. Njegov kvalitet nije upitan, ali je li taj kvalitet dovoljan za najbolju bh. nogometnu selekciju... To je već teško procijeniti. Ipak, želimo Avdiji puno dobrih nastupa u dresu A reprezentacije, ali i u dresu njegovog Hajduka, te da dogodine pronađe novi i bolji angažman.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.