Azmir Husić: Izbora neće biti, u Savezu ostaje sve isto samo će se upravljati iz Banjaluke

Govorio otvoreno za SportSport.ba

Azmir Husić: Izbora neće biti, u Savezu ostaje sve isto samo će se upravljati iz Banjaluke · Intervju

E. Škorić

Azmir Husić ogorčen je zbog toga što su šanse da se Premijer liga nastavi svedene na minimum i što nam, prema njegovom mišljenju, slijedi još gori scenarij.

Ni jučerašnji sastanak nije donio promjene, a sve je manje vremena da se sezona 2019/20 okonča na zelenom terenu, mada je većina klubova za to. Husić je i prije 10 dana tvrdio da se svi uzalud nadamo i da se sigurno neće igrati jer "to nekome odgovara i zato će tako i biti".

Sada je u intervjuu za SportSport.ba prvi čovjek FK Tuzla City rekao sve ono što mu leži na duši i bez ikakvog ustručavanja, svjestan da mu se to na kraju sve može osvetiti, odnosno da bi cijenu za njegove komentare mogao platiti FK Tuzla City.

"Kad je u pitanju nastavak sezone, kažem otvoreno kako je previše smiješno sada i razgovarati o tome. Prije desetak dana sam rekao da je priča završena i ja lično više ne raznišljam o početku prvenstva. Kod mene u klubu se još nadaju, ali ja sam odustao od bilo kakve nade da će se sezona nastaviti i već sam fokusiran na ono što nas čeka u narednoj sezoni", počinje Husić razgovor za SportSport.ba, pa "ubacuje u brzinu više", govoreći bez dlake na jeziku o problemima s kojima se suočava bh. fudbal.

U ovoj godini izbori su u Nogometnom savezu, bar je tako planirano. Ali Husić je uvjeren da od toga neće biti ništa i da neće doći do nikakvih promjena osim što će se aktuelnim čelnicima, prema njegovim riječima, upravljati iz Banja Luke.

"Najžalosnije od svega je da što se sezona neće završiti nije sve, ima nešto što nas u budućnosti čeka još gore od ovoga, a to je da nakon ovog scenarija, slijedi sljedeći scenarij, koji će javnost tek da dobije kada bude vrijeme da se realizuje, a to je da se izbori neće sprovesti u ovoj godini i sve ostaje isto kada je Savez u pitanju. Nema izbora, samo ima promjena koja će biti pogubna, a to je da džojstik upravljanja prelazi u Banjaluku, a taj džojstik će vući samo na jednu stranu. Bh. fudbal ćemo vratiit unazad najmanje 10-15 godina. Izgovor je jasan, to je ova prokleta korona. Na štetu se ne gleda, gleda se na interese pojedinih ljudi. Možemo se svi truditi, ali ova promjena... Bili smo malo krenuli naprijed, ali ova prokleta korona je dala dovoljno ljudima aduta u ruke da mogu da ovo vrate nazad, a da se pozovu na koronu i samim time da imaju oružje koje im ne možeš uzeti", tvrdi Husić.

Možete li biti konkretniji?

"Ma, vidite, to vam je veće zlo od ovoga prekida lige. Nažalost je tako. Navodno neki novi ljudi u savezu, doći će do promjene, ali ima jedna pozitivna stvar u tome je taj što iz manjeg dijela BiH ne žele da neko iz manjeg dijela bude na bilo kojem jedinstvenom državnom sistemu. Ono što smo očekivali, da će neko iz manjeg eniteta doći za predsjednika, i to se neće desiti. Za ovu godinu dana će se ići na mijenjanje nekih stvari da se može duže vremena biti na poziciji dva mandata, ali zauzvrat da džojstik ostane u Banjaluci. To je ogroman problem, nije to više na onoj transparentnoj razini, ali nažalost imamo neke ljude koji su spremni da budu tu gdje jesu, bez obzira što će njima neko upravljati".

Ko može da promijeni takvu situaciju? Kako zaustaviti "džojstik"?

"Jedino ko može to da promijeni su klubovi, da se organizujemo i da budemo jedinstveni. Da li nam je bitniji fudbal na terenu, da imamo nekoga ko će stati iza nas i da napravimo neke ekipe koje će napraviti neki domet u Evropu...Više im godi da imaju nekoga iza leđa, ali bit će bruke. Znam da smo mi potencijal koji je obilježen za ispadanje, ali obećavam, mnogo jedanaesteraca će morati biti dosuđeno u korist protivnika da bi Tuzla ispala. Vidjeli smo zadnja 3-4 kola kako je to izgledalo, a sada obećavam da ćemo sigurno napraviti dobru ekipu. Znam da ovo što danas pričam je opasno za Tuzlu City, iako sam tamo samo savjetnik predsjednika, ali znam da će to koštati moju ekipu, ali ja sam spreman, samo zato da bude boljih fudbal u BiH. Samo zbog toga žrtvujem i sebe i svoju ekipu. Sve ću uraditi da ovo zaustavim".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Husić smatra da je idealno vrijeme da sportski radnici u BiH zauzmu čvrst stav i da se ujedine za bolje sutra bh. fudbala.

"Ovo je krajnji trenutak i molim sve sportske radnike u BiH, posebno klubove u Premijer ligi, da ne gledamo sitni šićar. Ne možemo ništa uraditi sa upravljanjem džojstikom na jednu ili drugu stranu. Ovo što se sprema je privilegija za nekolicinu klubova. Ja od prije par dana ne izgovaram ime manjeg eniteta, prouzrokovao je mnoge probleme mojoj državi", zaključio je prvi čovjek Tuzla Cityja.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Edin Merlin
Šta ovaj ratni profiter i seoski lola kenja ?????
3 22
dosadnoje
Jedini covjek koji ima muda davati brutalne izjave u BH nogometu,inace ne volim ovog covjeka vidit ni na TV-u, al cijenik ga i postujem jer je napravio keš(pare) a vi zavidni lesevi pomrijet ce te od zavisti.pozz
21 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi