Vlasnici Cityja kupuju klub koji ima dugu prošlost, dvije titule, ali odavno nije što je nekad bio

Bahia će pasti u ruke bogatih Arapa

Vlasnici Cityja kupuju klub koji ima dugu prošlost, dvije titule, ali odavno nije što je nekad bio

Edmir Škorić

Kompanija City Football Group, koja je vlasnik Manchester Cityja, kupuje još jedan klub.

CFG je prethodno početkom ovog mjeseca kupio kultni italijanski klub Palermo, a sada su odlučili kupiti Bahiju, brazilskog drugoligaša koji se bori za povratak u Seriju.

Bahia nije imala uspješnu sezonu, zauzela je tek 18. mjesto u Seriji A te je tako morala da se spusti jedan rang niže. Ove sezone stvari idu mnogo bolje i nakon 21 kola, treći su sa 37 bodova. Imaju 11 trijumfa, četiri remija i šest poraza.

Vodstvo Bahije nada se da će se ekspresno vratiti u prvu ligu, ali sve će biti mnogo lakše ukoliko ih kupi grupacija koja upravlja i Manchester Cityjem.

Brazilski novinari tvrde da su pregovori o prodaji Bahije odmakli i da bi se sve moglo završiti u narednih 20 dana. Za sada ipak nisu poznati detalji ugovora koji će biti formalno završen u narednom periodu.

Prema pisanju medija, City Football Group želi stvoriti novu, konkurentnu momčad koja bi bila među prvih šest brazilske lige.

Bahia je dakle 12. klub koji je pod upravom ili vlasništvom kompanije povezane s vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata. CFG trenutno radi sa sljedećim timovima: City (Engleska), Palermo (Italija), Girona (Španija), Troyes (Francuska), Lommel (Belgija), Melbourne City (Australija), Montevideo (Urugvaj), Mumbai City (Indija), Sichuan Jiuniu (Kina), New York City (SAD) i Yokohama (Japan).

Najvažniji im je naravno Manchester City. Momčad Pepa Guardiole prošle je sezone osvojila prvenstvo Engleske. Sada i navijači kluba i njegovi vlasnici čekaju trijumf u Ligi prvaka.

Bahia je pak klub s dugom tradicijom, ali nisu imali previše uspjeha. Dvaput su osvojili brazilsko prvenstvo - 1959. i 1988. Kasnije su zabilježili pad forme i igrali u nižim ligama. U sezoni 2015/16 izborili su plasman u prvu ligu. Ali pet godina kasnije, ponovno su ispali u Seriju B.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

CrveniKakanj
13. će biti Tuzla City
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi