Baka: Ponuda ima, ali volio bih sa Zrinjskim napraviti europski iskorak

Trener Zrinjskog otvoreno za SportSport.ba

Baka: Ponuda ima, ali volio bih sa Zrinjskim napraviti europski iskorak · Intervju

Nakon turbulentne sezone u kojoj je osvojio drugi uzastopni naslov prvaka sa Zrinjskim i konačno se, čak i najvećim oponentima potvrdio kao veliki trener, Blaž Slišković danas se trudi udovoljiti svima koji žele napraviti razgovor s njim, uslikati se ili jednostavno biti u njegovom društvu. 

Uistinu je teško sada dobiti malo njegovog vremena, no za SportSport.ba, Baka je izdvojio dio svog vremena i otkrio nam neke detalje koji zasigurno zanimaju bh nogometnu javnost. Ne kasneći ni minute, otvoren, iskren i srdačan kakav jeste, Blaž nam je za početak rekao kako se osjeća kao novi/stari šampion Bosne i Hercegovine:

"Umorno! Vjerujte, jako sam umoran. Od zadnjeg sučevog zvižduka nakon utakmice sa Širokim osjećam velik umor. Valjda se otpustio sav taj nagomilani stres i pritisak. Malo me iznenadila titula dva kola prije kraja i sav rasplet događaja, koji da budem iskren nisam očekivao taj dan, jer nisam vjerovao da će Željo izgubiti u Bijeljini. Izašao sam kasnije s igračima i upravom da proslavimo naslov, ali već pola sata iza ponoći bio sam kući u krevetu. Sutradan, kad sam se probudio, osjećao sam se kao da me pregazio valjak. Malaksalost i umor su potpuno ovladali mnome, evo, nedavno govorim i supruzi da se tako osjećam, a ona mi govori da ne brinem, da je sve to normalno", kazuje nam Baka i nastavlja:

"Ali zadovoljstvo je veliko, posebno ono moje neko unutarnje zadovoljstvo. Napravili smo nešto što će netko u Bosni i Hercegovini teško ponoviti u neko dogledno vrijeme. Tri titule u nizu po prvi put u povijesti domaćeg prvenstva, otkada traje zajednička liga, nisu mala stvar. Iskreno, uvijek sam smatrao da je rezultat mjerilo rada i to se ne može pobiti, ali ako si ti osobno zadovoljan s onim što radiš, ako ne vidiš previše grešaka u onom što radiš i to predstavlja veliku satisfakciju. Reći ću vam još nešto, o jednom drugom vidu zadovoljstva.

Recimo, Tonči Kukoč, Saša Kajkut primjerice...pa meni Tonči konstantno šalje poruke potpore, a sa Sašom se izgrlim i izljubim gdje god stignem. Taj osjećaj da igrači, koji su prošle godine u ovo vrijeme, da ne kažem otpisani, ali za koje smo smatrali da u tom trenutku trebaju biti zamijenjeni možda nekim mlađim igračima, željnijim dokazivanja, osjećaj kada te igrači i koji nisu dovoljno igrali i imaju prava u neku ruku biti ljuti na mene i dalje dočekuju s osmijehom i zadovoljstvom...e taj osjećaj u meni budi možda još ljepše stvari u meni nego osvajanje titule. Prije svega, trofeji će se zaboraviti, otići će sve to u povijest, ali ako akobogda poživim, pa recimo sretnem naprimjer Hrvoja Džijana koji eto nije dobio pravu prigodu, znam da ću se s njim srdačno pozdraviti i da ćemo sjesti i popiti kavu. Ponosan sam što sam uspio napraviti pravu atmosferu, kemiju.

Priču u kojoj niti jedan igrač nije pravio nikakve probleme u mjeri da bi mogao pokvariti tu atmosferu. To je po meni najveća dobit, to što je napravljena sjajna podloga za budućnost. Sutra će možda otići tri, četiri igrača, ali mislim da će gro, da će srž ekipe ostati i da ćemo se za Europu pripremati u sjajnoj atmosferi. E to je po meni ona konačna satisfakcija. A osjećaj osvajanja titule? Pa naravno da mi godi, godi itekako! Stvari su se postavile na svoje mjesto. Radio sam ja i u drugim klubovima, ali nije bilo ovakvih rezultata. Bivao sam prvi s Tiranom, s Hajdukom, ali ovo je prvi put da s nekom ekipom napravim nešto u kontinuitetu i potvrda da moj rad, volio ga netko ili ne, te moje ophođenje s igračima i moj cjelokupni treneski pristup - daju rezultate. To me u ovim trenutcima najviše raduje. Trofeji su bitni, ali i sve ovo navedeno."

Skoro cijelu sezonu ste proveli u konstantnom sukobu sa sudačkom organizacijom, sa Savezom. Je li to možda bilo svjesno i namjerno da sav pritisak akumulirate prema sebi i da ga skinete sa svojih igrača, da njima olakšate njihov posao?

"Ako ti sada to otkrijem, netko drugi će to početi koristiti - uz smijeh govori Baka - tako da ti sada baš to ne mogu otkriti da li je bilo svjesno ili nesvjesno. Neka se drugi zapitaju šta sam ja s tim sukobom htio postići. Izgasi to, taj diktafon i sve ću ti otkriti", kazuje sjajno raspoloženi trener prvaka Bosne i Hercegovine.

Nedavno ste za Gazzetu rekli da ste željni novih izazova. Što to znači u kontekstu nastavka vašeg boravka na kormilu Zrinjskog, postoji li želja za nastavkom suradnje? U ovom trenutku su i vaši negdašnji oponenti postali vaši najveći zagovornici.

"Ma naravno da postoji. U trenutku kada je Zrinjski poražen od Metaleghea i kada je Ivica (Ivica Barbarić) dao ostavku na mjesto trenera, bilo je oponenata u upravi i u gradu, to je normalno. Danko mi je pokazao spisak trenera koji su bili u kombinaciji, bilo je tu sedam, osam imena koja su se nudila klubu. Ipak, okolnosti su bile takve da je izbor pao na mene, a ostalo je povijest. Reći ću vam jedan detalj koji sigurno ne znate. Nedavno na proslavi naslova prvaka, u jednomtrenutku smo mi treneri i uprava, možda i pod utjecajem koje čašice više, svi krenuli malo pričati, svatko ponaosob, pomalo nešto reći o svemu", priča Slišković i nastavlja:

"Izmijenjali su se skoro svi pa je tako red došao i na mene. E onda sam rekao slijedeće: "Forsirao sam svo ovo vrijeme da je za naš rezultat uprava zaslužnija više i od mene i od igrača". I onda me Miro Ćorić upitao : " Pa kako uprava"? Odgovorio sam mu: " Pa kada ste izabrali mene, to vam je bio najbolji mogući potez"! "To vam je bila najveća dobit".

Nastao je smijeh, ali ja to tako mislim u zbilji, nema razloga da ne mislim. Ja najbolje poznajem ovaj mentalitet. Poštujem i to iznimno i druge trenere, ali svima bi trebalo dosta duže da se uklope, da steknu određene navike, stvari za koje bi trebalo određeno vrijeme da se poklope. U tom trenutku je trebala brza reakcija jer je Zrinjski izgubio ogromnu prednost. Trebao je netko tko poznaje svu situaciju, mentalitet igrača, navijača, netko tko poznaje cjelokupnu situaciju. Da budem iskren, u trenutku potpisivanja ugovora u ožujku prošle godine, nisam bio siguran ni je li ugovor na godinu i pol ili dvije i pol godine, ali svejedno, takav je da u svakom trenutku otvoren i da će mi klub, ukoliko dođe neka ponuda koja će zadovoljiti moje ambicije i prohtjeve, izaći u susret.

Mislim da je sada trenutno, obzirom na dva trofeja u nizu, dobra situacija da nešto pronađem, ponuda zaista ne nedostaje ali to ne mora biti odlazak pod svaku cijenu. U obzir dolazi samo konkretan i ozbiljan klub s planom i ciljem, a ni financijska strana nije zanemariva. Možda se s novinarom Gazzete nisam dobro razumio, veza je bila loša, ja mu nisam rekao da mi je istekao ugovor. Rekao sam mu da sam u svakom trenutku, ako dođe prava ponuda, da sam slobodan sjesti s upravom kluba i predočiti im što mi se nudi", pojašnjava Slišković izjavu koja je proteklih dana preplavila lokalne medije.

"I prije utakmice sa Širokim, dok nismo matematički bili prvaci, sjedao sam s Dankom Šulentom i pričao o idućoj sezoni, eventualnim pojačanjima. Sada razmišljamo gdje obaviti pripreme, kako dalje, pripremamo se na način kao da ja i dalje ostajem na mjestu trenera Zrinjskog. Situacija je takva da imam dogovor s klubom, da ako dođe ponuda koja se ne može odbiti da mi izađe u susret, ali ponavljam, ne pod svaku cijenu. Snage i energije još imam, blizu je šezdeseta, ali imam volje za napredovanjem i radom, vidim se u ovom poslu bar još nekih 10ak godina."

Postoji li želja da sa Zrinjskim napravite nešto u Europi, kao što ste prije nekog vremena i najavili, rekavši da vam je cilj od Zrinjskog napraviti ekipu konkurentnu u Europi?

"Pa iskreno, veća želja mi je to, nego otići u neki prosječan klub, za neki novac koji nije znatno veći od mojih primanja ovdje. Sve je to usko vezano s ovim o čemu smo maloprije pričali. Ukoliko bi Zrinjski napravio nešto u Europi, samim tim bi i moj rejting kao trenera znatno porastao."

Znači ipak će se pričati o nastavku suradnje između Zrinjskog i Vas?

"Vjerojatno hoće, ali za tim nema neke prevelike potrebe. Ja sam tu. Danki sam rekao da meni ugovor i ne treba. Ja ću biti tu, ukoliko klub želi, sve do trenutka kada i ako dođe ponuda o kojoj smo pričali. Ponuda koju bih predočio upravi i u dogovoru s njima našao najbolje moguće rješenje."

Pratite li mađarsku i slovenačku ligu, jer kao što znamo, o tamošnjim prvacima ovisi i hoće li Zrinjski biti nositelj u pretkolu Lige prvaka ili ne?

"Pratim naravno. I Ferencvaros i Olimpiju i ono što se kaže "natežem" da netko od njih dvoje bude šampion svoje zemlje tako da i mi prigrabimo status nositelja i dobijemo lakšeg protivnika u pretkolu. Da budem iskren, sada, nakon iskustva s Mariborom, gro mojih igrača i ja, ne bojimo se ni situacije u kojoj ne bi imali status nositelja. Danas više nema protivnika za koje možeš sa sigurnošću reći da ćeš ga proći, tako da nam Ferencvaros i Olimpija mogu samo neznatno pomoći. Na nama je da se dobro spremimo i uz svo iskustvo koje imamo, smatram da ćemo biti u mogućnosti proći prvu prepreku bez obzira tko to bude. Saznanje da imamo, ukoliko ne bi uspjeli, mogućnost popravnog kroz Europsku ligu nam umnogome olakšava situaciju i skida pritisak s naših leđa."

Spomenuli ste da već rješavate igračku križaljku za iduću sezonu. Postoje li neka imena iz PL BiH koja biste voljeli vidjeti u dresu Zrinjskog u sezoni koja dolazi?

"Naravno, ima njih par. I prije sam spominjao Dinu Beširevića. Jako je mlad a već je tako zreo i odličan igrač. Neosporno je da bih ga rado vidio u dresu s lentom. Tu je i kapetan GOŠK-a, Rodin, sjajan stoper kojeg bih također rado trenirao u Zrinjskom, posebno u slučaju odlaska Jakovljevića. Ne bih previše o imenima, iako postoji još njih nekoliko u kombinacijama. Volio bih dovesti mlade, a na nivou naše lige afirmirane igrače. Igrače željne dokazivanja na višoj razini.

Okosnica mog tima, Bilbija, Todorović, Filipović, Jakovljević, Jović, da nekog ne ispustim, nisu, da kažem zasićeni, ali siguran sam da ne razmišljaju na način kao kada su dolazili u Zrinjski. Razumljiva je želja igrača da odu van i nešto zarade. Jakovljeviću je 28 godina, vrijeme je da se naplati, iskreno, volio bih da uspije u tom naumu. Onda imate Bilbiju koji je već prevazišao našu ligu, Todorovića koji je tu negdje. Neću reći da bi im manjkalo motiva, ali pitanje je koliko je tu volje za ponovnim dokazivanjem. Moram reći da se ne bojim za te momke, dobro ih poznajem, pa i ako ostanu, ne sumnjam da ćemo skupa pronaći čak i veći motiv nego je to bio slučaj ove sezone. U danima ispred nas nešto više će se znati o tim eventualnim pojačanjima", govori Slišković.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dok razgovaramo, Bakin mobitel neprestano zvoni. Brojevi s područja cijelog regiona svijetle sa zaslona njegova telefona. Tražena je roba Blaž Slišković ovih dana. Svi traže nešto od njega. Na kraju ovog razgovora, ostali smo pod dojmom da ćemo ovog majstora još neko vrijeme imati prigodu gledati i slušati na stadionu pod Bijelim Brijegom. Baka voli izazove, a kud će veći od novog pokušaja i nove prigode u pretkolu Lige prvaka.

Iskren, srčan, neponovljiv, jedan i jedini, grande Baka!

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Dobar intervju
11 2
sloboda72
Platite oštetu za Pirića ,lopovi jedni.
0 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi