Barcelona i Juventus večeras deseti put u evropskim kupovima

Ponovo nakon 12 godina

Barcelona i Juventus večeras deseti put u evropskim kupovima

Iako se radi o velikanima evropskog fudbala, Barcelona i Juventus nema prevelik broj međusobnih duela iza sebe u evropskim klupskim takmičenjima. Večerašnji u Berlinu biti će tek deseti od 1952. godine kada su se ove dvije ekipe sastale u okviru tadašnjeg Latinskog kupa.

Radilo se o takmičenju u kojem su nastupale ekipe Italije, Španije, Francuske, Portugala. Barcelona je u polufinalu savladala Juventus 4:2. Tek 1970. ponovo se Juventus i Barcelona sastaju, ovaj put u okviru Kupa Velesajamskih gradova. Igrali su u 16-tini finala, Barcelona je kući slavila 2:1, u revanšu Juventus 1:0.

Četvrtfinale Kupa prvaka 1986. godine nudi okršaj ova dva kluba. Barca golom Julia Alberta stiže do minimalne pobjede. U revanšu je 1:1, Katalonci se probijaju do finala gdje ih zaustavlja Ducadam i Steaua.

Pet godina kasnije u polufinalu Kupa Kupova na Camp Nou, Stoichkov zabija dva gola, Goikoetxea jedan, dok je strijelac za Juve Casiraghi. U revanšu je Juve preko Roberta Baggia prepolovio zaostatak pola sata prije kraja, ali taj ostaje do kraja. Barcelona je igrala finale, Manchester United je uzeo trofej.

Posljednji okršaj smo gledali u četvrtfinalu Lige prvaka 2003. godine. Prva utakmica u Torinu bez pobjednika 1:1, u revanšu je Nedved spasio Juve koji se u produžetku provlači golom Zalayete.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.