Barcelona ispred, veliki drže odstojanje

Nakon još jedne sezone u Ligi prvaka

Barcelona ispred, veliki drže odstojanje

Trijumfom Barcelone završila je još jedna sezona Lige prvaka. Potpuno zasluženo, po onome što smo vidjeli. Ukupno je Barcelona osmi klub u istoriji koji je uspio u istoj sezoni uzeti naslov prvaka Evrope, te nacionalno prvenstvo i Kup, prvi koji je to napravio dva puta od 2009. godine do danas.

I možda to najbolje potvrđuje kvalitetu, dominaciju Barcelone koja opet pobjeđuje i koja pa skoro da je nedodirljiva. Jeste činjenica da recimo Bayern nije bio kompletan u polufinalu, da je Real bio u padu forme, da je Juventusu nedostajao Chiellini itd. Ali, realno da biste se suprostavili Barceloni morate u ovom trenutku imati nešto više nego li je recimo imao Juventus u Berlinu, iako niti Stara dama nije bila loša, imala je svoje prilike, ali navikli smo gledati puno po imenima jači Juventus. Ovaj koji je došao do finala se počeo stvarati na temeljima onoga koji je bio poljuljan i uzdrman aferom Calciopoli. Slagala se ekipa, ali se novac nije rasipao. I time je uspjeh Juventusa veći.

Što se tiče same Lige prvaka kada pogledate grupnu fazu vidjet ćete kako je razlika između onih ekipa koje su išle u nokaut fazu od onih koje su ušle u Evropsku ligu i koje su eliminisane ipak velika. Jedna Roma je imala deset bodova manje od Bayerna, Ajax sedam od Barcelone ili Sporting od Chelseaja, ili Liverpool 13 manje od Reala.

To su tek neki od primjera, a radi se ipak o ekipama koje imaju svoje ime i prezime na fudbalskoj karti Evrope, radi se o klubovima koji su osvajali trofeje u Evropi i igrali velika finala. U takvoj situaciji i nije bilo neke velike neizvjesnosti u grupnoj fazi. Ili barem velikoj većini grupa. Tek su monotoniju vladavine najvećih klubova pokušavali razbiti Bayer Leverkusen ili Monaco, pa i Porto ili Schalke, ali dalje od četvrtfinala nisu mogli.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ostaje pitanje da li je tome kriv sistem takmičenja ili razlika u finansijskoj moći oni najboljih i onih iz srednje klase. Jer ako gledamo utakmice četvrtfinala, Monaco u dvije utakmice nije postigao gol, Atletico također, dok je Bayern razbio Porto u revanšu 6:1.

Ono što je najvažnije ipak, fudbal se gleda radi golova, u 125 utakmica postignut je 361 gol uz prosjek od 2.89 po utakmici. Na stadionima je opet u prosjeku bilo nešto manje od 42.000 gledalaca po utakmici. Tri igrača su postigla po deset golova, to su Messi, Neymar i Cristiano Ronaldo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.