Barcelona u lovu na još jedan trofej
Ujedinjeni Arapski Emirati po prvi put domaćini

Počinje Svjetsko klupsko prvenstvo

Barcelona u lovu na još jedan trofej

M. Maksimović

Utakmicom između domaćina Al Ahlija i Auckland Cityja počinje šesto po redu klupsko Svjetsko prvenstvo kojem su po prvi put domaćini Ujedinjeni Arapski Emirati. Na prvenstvu učestvuje sedam ekipa, a svakako je najzvučnije ime prvaka Evrope, Barcelone koja je po drugi put na ovom turniru koji se igra pod okriljem FIFA-e.

Pored Barcelone, domaćina i najbolje ekipe UAE te prvaka Okeanije, tu je osvajač Copa Libertadores, Estudiantes La Plata, zatim osvajač Azijske Lige prvaka, sastav Pohang Steelersa, te su tu još Atlante iz Meksika (prvak CONCACAF-a) i pobjednik Afričke Lige prvaka Mazembe koji dolazi iz Demokratske Republike Kongo.

Prema ždrijebu u prvom kolu igraju Al Ahli - Auckland City odnosno Mazembe - Pohang Steelers.
Pobjednik prvog meča ide na Atlante, a pobjednik drugog na Estudiantes u polufinalu. Barcelona će tek 16.decembra igrati u polufinalu protiv boljeg iz dvoboja Atalnte - Al AhliAuckland City. Finale je na rasporedu 19.decembra.
Sve utakmice se igraju na dva stadiona u Abu Dhabiju,Mohammed Bin Zayed Stadionu kapaciteta 43.000 gledalaca, inače stadionu lokalne ekipe Al Jazira. Drugi je stadion Zayed Sports City na kojem igra reprezentacija i na kojem se igralo finale Gold Cup-a 2007.godine. Njegov kapacitet je 45.000 sjedećih mjesta.

Od velikih imena koji će nastupiti na ovom turniru, tu su naravno zvijezde Barcelone, pa Juan Sebastian Veron najveća ''faca'' u ekipi Estudiantesa. Pohang Steelersi imaju Denilsona koji je nekada igrao za PSG i Feyenoord. U ekipi Atlante izdvajaju se Federico Vilar (golman), pa Gabriel Pereyra, Christian Bermudez, Luis Gabriel Rey pa i Rafael Marquez. U sastavu Auckland Cityja  je nekoliko igrača čija prezimena '' vuku'' na prostor bivše države, poput Ivana Vicelicha, Miloša Nikolića, Daniela Koprivcica, Paula Orlovića. I domaćini imaju Brazilca Cledersona Cesara, dok je najveća nepoznanica ekipa Mazembea koju sa klupe vodi Francuz Diego Garzitto

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti