Barcelonin dragulj odlučio za koju reprezentaciju želi igrati - Portugal ne odustaje

Ansu Fati dao odgovor na pitanje koje je mnoge zanimalo

Barcelonin dragulj odlučio za koju reprezentaciju želi igrati - Portugal ne odustaje

Barcelononin talentovanih tinejdžer Ansu Fati je već privukao veliku pažnju na sebe. Oduvijek se znalo da je riječ o rijetkom fudbalskom talentu, ali je on sada svojim nastupima za prvi tim Barce dodatno skrenu pažnju na sebe.

Vjerovatno nema kluba u Evropi koji ne bi volio ovog 16-godišnjaka vidjeti u svojim redovima, a ista je stvar i sa nacionalnim timovima.

Ansu Fati je zvanično prekomandovan u B tim Barcelone, ali za njega još nije nastupio. Međutim, preskočio je stepenicu i nastupao za prvi tim, što je natjeralo Fudbalski savez Španije, kojem je Fati odavno interesantan, da krene u "ofanzivu".

U Fudbalskom savezu Španije su bili svjesni da Ansu Fati ima pravo nastupati i za Portugal, te su s pravom strahovali da bi mladi ofanzivac mogao izabrati upravo taj državni tim.

Međutim, sada je sam Ansu Fati odlučio za koga želi igrati. "Želim igrati za Španiju", njegove su riječi i čini se da kod njega nikad nije ni bilo dileme.

Njegova porodica se preselila u Španiju kada mu je bilo šest godina, on se dobrim dijelom osjeća kao Španac i želi sa svojim prijateljima predstavljati ovu državu u svim starosnim kategorijama.

Navodno je Fati prvo svoju odluku saopštio čelnicima Barce kako bi oni obavijestili savez o njegovoj odluci.

Ipak, kako bi predstavljao Španiju, Ansu Fati mora dobiti špansko državljanstvo. Stvari olakšava činjenica da njegov otac ima španski pasoš jer je živio u ovoj državi dovoljno vremena da isti dobije, a sada Španski fudbalski savez pokušava ubrzati stvari kako bi i Ansu što prije došao do državljanstva.

Od 26. oktobra do 17. novebra u Brazilu će se održati U17 Svjetsko prvenstvo, a Španci žele na raspolaganju imati Fatija, kao i njegove kolege iz Barcelone, Josea Martineza i Illaixa Moribu.

Španski mediji, međutim, izvještavaju da ni Portugal još nije odustao. Ansu Fati može dobiti portugalski pasoš jer je država u kojoj je rođen, Gvineja Bisao, nekadašnja portugalska kolonija. Navodno je Fudbalski savez Portugala već obavijestio Ansua i njegovog oca da će uraditi sve što može da mladi as Barce u budućnosti predstavlja upravo ovu državu.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi