Kako uništiti velikana za pet godina? Bartomeu zna recept

Doveo klub u očajno stanje

Kako uništiti velikana za pet godina? Bartomeu zna recept

Endin Čaušević

Josep Maria Bartomeu početkom 2014. godine preuzeo je predsjedničku funkciju u Barceloni i najavio je velike stvari, ali za šest godina svog mandata doveo je klub do samog ponora.

Barcelona se nalazi u velikoj finansijkoj krizi, a prethodnih sezona i rezultati ekipe su dosta lošiji nego što se to očekuje. U prvoj sezoni Barcelona je osvojila Ligu prvaka i činilo se da je Bartomeu odlično počeo, ali to je još bila ekipa iz ere Joana Laporte.

Nakon što su pojedini igrači napustili klub, prije svega Xavi, rezultati ekipe i situacija u klubu je iz godine u godinu bila sve gora. U pet godina nakon osvajanja Lige prvaka 2015. godine Bartomeu je doveo Barcelonu u užasno stanje.

Uspio je da uništi sve što se godinama stvaralo, te nevjerovatnu dominaciju Barcelone u svim segmentima. U finansijskom smislu nije uspio da napravi neki korak i dovede sponzora koji će uložiti veliki novac, a o transferima ne treba govoriti.

Bartomeu je pravio očajničke poteze nakon što bi ostao bez nekog prvotimca i nemilice je trošio ogromne sume novca na igrače koji koštaju barem duplo manje od toga što je Barca plaćala.

On je sam insistirao na dolasku Arde Turana, Aleixa Vidala, Lucasa Dignea, Paca Alcacera, Andrea Gomesa i Samuela Umtitija koji su bili totalni promašaj. Pored toga dao je astronomske ugovore Jordiju Albi, Sergiju Busquetsu, Gerardu Piqueu i Luisu Suarezu, a da ne govorimo u Messijevom ugovoru od 500 miliona eura za pet sezona.

Konačan krah desio se 2017.godine kada je Neymar otišao u PSG za 222 miliona eura, a Bartomeu je za dovođenje Philippea Coutinha i Ousmanea Dembelea potrošio skoro 300 miliona eura. Dembeleu su trebale tri godine da počne igrati kako treba, dok je Coutinho bio veliki promašaj.

Potražite više informacija na temu La Liga:

U tom periodu od 2015. godine do njegove ostavke najveći rival katalonskog kluba Real Madrid je harao Evropo. Kraljevi su osvojili tri uzastopne Lige prvaka, a Barcelona je šokantno ispadala od Rome i Liverpoola.

Konačan udarac desio se jučer kada je Bartomeu uhapšen, a policija je upala i u prostorije Barcelone kako bi izvršili pretres.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Vienner
Sad ce biti da je Real platio tuzilastvo i policiju da ih hapsi :) Zna se tacan datum kad je pokrenuta istraga u klubu. Do kraja 2020 morali su podnijeti izvjestaj poreskoj upravi Spanjolske. Barcelona je veliki klub izaci ce oni iz ove krize s velikim stilom
1 2
nedoni46
Digne najbolji lijevi bek u premu, njima promasaj.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti