Baš je dobro vidjeti te opet...

Asmir Begović vratio se "doma"

Baš je dobro vidjeti te opet... · Komentar

Asmir Begović je ponovo među reprezentativcima svoje zemlje, kao ravnopravan član među jednakima.

Brzo prolazi vrijeme, a što je čovjek stariji tako mu neumitnije prolaze dani, mjeseci, godine.

Oni koji imaju djecu najbolje to osjete ili oni kojih nema jedno izvjesno vrijeme pa se pojave.

Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine kao da je u prethodnih nekoliko okupljanja želio pokazati i dokazati da se bez svakog može i da je on veći od bilo kojeg igrača reprezentacije, da je reprezentacija najveća (što i jeste).

Istovremeno, sve vrijeme Robi je bio normalan, pristupačan, drug...

Kombinacija ta dva pristupa, manifestacija njegovog karaktera kroz odnos prema životu, svijetu i ljudima oko njega iznjedrila je jednu rijetko zapaženu harmoniju među reprezentativcima. Atmosfera dugo nije bila bolja, a ekipa više ličila na pravi, istinski tim.

Prosinečki je na tome putu morao izazvati i podijeljenja mišljenja, a nije mu puno trebalo: Odlučio je za prošlu akciju ne pozvati Asmira Begovića jednog od preostalih simbola reprezentacije i izazvao je polovičan bijes javnosti. Kao bira Asmir utakmice.

Javnost je bila još bijesnija kada je Asmir Begović rekao da nikad u životu nije birao utakmice i da mu nikada to ne bi palo napamet. Izgubila se dvojica negdje u prevodu.

Ipak, nakon iskazanog autoriteta Prosinečki nije tjerao inat držeći se svoga ko pijan plota. Uslijedilo je uspostavljanje "bilateralnih" odnosa, sjelo se za isti stol, razgovaralo u četiri oka i izgladile stvari. Kao normalan, odrastao, uljudan i pošten svijet.

Asmir Begović tako se pojavio u ponedjeljak na pripremama reprezentacije ne kao turista već sa torbom i spreman da preuzme opremu koja ga je ponovo čekala.

Samim njegovim ulaskom u hol hotela mogla se osjetiti harizma. Ko nije s Begovićem drugovao ili makar profesionalno sarađivao ne zna da se radi o rijetko lijepom karakteru, čovjeku koji tu naprosto treba da bude. Pa sve i da ima pet boljih golmana, a nema.

Lijepo je ponovo vidjeti te ovdje, poručismo mu.

"I meni je drago, ipak godinu dana nisam bio s reprezentacijom."

I onda čovjek nanovo shvati koliko brzo vrijeme prolazi. Pa je li moguće?

U septembru smo ono onda krahirali protiv Kipra, odigrali još meč sa Estonijom i to je bilo to. U januaru (već je prošlo devet mjeseci) dobili smo novog selektora, pa američka turneja, pa Bugarska i Senegal, pa Crna Gora i Koreja...

"Dok se okreneš nekoliko reprezentativnih akcija prođe i ne skontaš da je prošlo toliko vremena", zaključi Begović. Nakon što se gošparski upitao sa prisutnim novinarima, fotoreporterima, ne prošavši pored njih kao pored turskog groblja, krenu u susret Kenanu Hasagiću.

Ako se može odglumiti takva međusobna srdačnost, onda nisu trebali bit golmani nego glumci. Koliko se tek oni nisu vidjeli, od oktobra 2011. kada je Begović u Parizu zamijenio Kenu zbog povrede.

Ostali su dugo da promuhabete, a onda svojim obavezama.

Godina dana prođe, Asmir je opet tu i nekako je lijepo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi