Bašić: Jajce sam napustio u suzama

Bivši trener Metalleghea za SportSport.ba

Bašić: Jajce sam napustio u suzama

Samir Mlaćo

NK Metalleghe BSI jučer je sporazumno raskinuo saradnju sa sada već bivšim šefom stručnog štaba tog tima Nerminom Bašićem.

 Iz Jajca su istakli da je razlog neuspjeli izlazak kluba iz krize, a dan nakon te odluke koja je mnoge iznenadila kontaktirali smo Nermina Bašića.

"Bila mi je velika čast što sam dobio ovakav projekat prije tri godine. Na sastanku sa predsjednikom Dekićem sam vidio da je čovjek iz biznisa i da mi želi povjeriti jedan cijelokupan projekat. Nisam to ranije vidio u BiH i osjetio sam tada da je svjetski čovjek i da zna šta želi, te da ću imati slobodu u radu. Ali isto tako i veliku odgovornost. 

Nije bilo lahko iz Premijer lige ići u treću ligu, u nepoznato, ali moja želja za dokazivanjem i silna ambicija, te vjera da mogu svoju filozofiju predočiti u stvarnost je presudila. Znao sam da je težak posao nešto praviti iz temelja, ali uspostavio sam tim kvalitetnih ljudi oko sebe i krenuli smo sa 24-satnim radom. Ništa nam nije bilo teško, a povjerenje koje sam imao od gospodina Dekića mi je davalo motiva da radim više i bolje", u jednom dahu priča Bašić.

Ovaj Travničanin ističe da je mali klub vrlo brzo postao mali klub sa velikim imenom.

"Uspostavili smo jedan cijeli sistem, menadžment i organizaciju u klubu, a znao sam da je jako puno posla otići u Drugu ligu Zapad jer sam vjerovao u sebe, a i predsjednika Dekića da zaista od malog kluba koji je tada postojao tek četiri godine možemo napraviti čudo. U klubu sam zatekao jednog licenciranog trenera i takmičarske selekcije, a organizacija kluba je bila u skladu sa ligom koju su igrali.  Od malog imena smo postali sada mali klub sa velikim imenom. Prvo mi je bilo bitno educirati trenere da nije trening samo igra na dva gola dva puta sedmično. Nametnuti ciljeve i filozofiju omladinskih pogona, stvoriti malu školu nogometa kako bi u narednim olimpijskim ciklusima imali svoje proizvode, te ispravan trenažni proces za različite uzrasne kateogrije. Imidž koji smo pravili medijski je jako dobro ispraćen i stvarali smo "brend", ističe Bašić.

Plasman u Premijer ligu bio je poseban izazov za sve u klubu iz Jajca.

"Za kratko vrijeme klub je dobio identitet u smislu stila igre i jasno se mogli vidjeti šta je to Metalleghe. Željeli smo igrati dobar nogomet, a medicinska služba, treneri, nutricionista, skauting, kondicioni trener, kuharica, sekretarijat, svi su bili uključeni u cijeli projekat. Predsjednik je davao veliku podršku i u ključnim momentima bi reagirao. Nakon dvije godine Dekić je preuzeo sve obaveze i nadograđivao je sistem kako bi mi olakšao posao. Nažalost, grad nije ispratio sve ovo sa infrastrukturom i sistem je stao bez mogućnosti napretka. Budžet za Premijer ligu nam je ostao kao i ranije i nismo uspjeli napraviti kvalitetniji tim za Ligu 12. Statistički gledano Metalleghe je tim koji je po prosjeku u ovih 15 utakmica stvarao najviše šansi, a iza Zrinjskog i Želje smo po broju odgranih pasova, ukupno 490. Smatram da je deseta pozicija na tabeli i višak od tri boda od zone ispadanja veliki uspjeh, a nevjerovatno je da nemamo više bodova. Vratiti će se sreća u to sam siguran. Definitivno, problem je bilo igranje svake utakmice u gostima", mišljenja je naš sagovornik.

Danas se rastao sa čelnicima kluba i pozdravio sa igračima, a otkrio je kakva je bila sama atmosfera na odlasku.

"Danas sam se pozdravio sa svojima momcima, sa predsjednikom sam bio na ručku u jako lijepoj atmosferi, ali moram priznati da sam grad napustio u suzama. Idem jako sretan iz kluba i zahvalan sam na šansi koju sam dobio, a kada pogledam iza sebe vidim zdrav klub i nadam se da će grad riješiti stadion kako bi priča bila potpuna. Ponosan sam na svoje saradnike i hvala svima u klubu, svim igračima jer su davali sebe 120 posto. Hvala Jajčanima na podršci, ostvarili smo najveći uspjeh u historiji grada i sporta u Jajcu. Svom sada bivšem klubu i predsjedniku Dekiću želim mnogo lijepih trenutaka. Iskustvo koje sam stekao sa 32. godine je neprocjenjivo. Želim sada da se  posvetim svojoj porodici i naravno da se dalje educiram u Evropi. Ne znam šta će život donijeti u narednom periodu", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba dojučerašnji trener Metalleghea Nermin Bašić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Bašić je Metalleghe vodio na ukupno 90 zvaničnih utakmica, upisao 155 bodova, 1,7 po utakmici, te ubilježio dvije titule prvaka, a ovaj klub je ostavio na desetom mjestu BH Telecom Premijer lige naše zemlje. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi