Bašić krenuo za BiH, pa se vratio: Porodicu nisam vidio tri mjeseca, ali stvari su ozbiljne

Bh. trener trenutno posao obavlja u dalekoj Angoli

Bašić krenuo za BiH, pa se vratio: Porodicu nisam vidio tri mjeseca, ali stvari su ozbiljne · Intervju

S. Mlaćo

Svoj trenerski hljeb bh. stručnjak Nermin Bašić odlučio je prošle godine nastaviti u dalekoj Angoli.

Bašić je pojačao stručni štab sjajnog bh. trenerskog dvojca Dragan Jović - Nedžad Selimović u trofejnom klubu Primeiro de Augusto i priznaje da je napravio pravi potez.

Svoj trenerski hljeb bh. stručnjak Nermin Bašić odlučio je prošle godine nastaviti u dalekoj Angoli.

Bašić je pojačao stručni štab bh. dvojca Dragan Jović - Nedžad Selimović u timu Primeiro de Augusto i priznaje da je napravio pravi potez.

Stekao je nova iskustva, a na pragu je i trofeja sa svojim klubom. Odlučio je kratko doći u svoj Travnik, no viša sila, u ovom slučaju koronavirus je bio jači. 

Morao se vratiti nazad, te priznaje da je cijelu situaciju shvatio veoma ozbiljno, te da bi isto trebali učiniti svi građani. Za SportSport.ba se javio iz Slovenije.

"Preko Lisabona sam krenuo za BiH. Mislio sam se dole u Travniku preventivno testirati, ali dobio sam odgovor da je potrebna samoizolacija. Porodicu nisam vidio tri mjeseca, ali sam se odlučio okrenuti nazad sa granice u Sloveniju, jer prevencija je sve. Mnogo jače zemlje od nas su u problemima, svi ovo moramo shvatiti veoma ozbiljno. Neka to bude i moja poruka, odnosno doprinos u cijeloj situaciji koja nije bezazlena, čak naprotiv", priča Bašić za SportSport.ba.

Vratio se u Sloveniju, a ističe da je tamo situacija veoma teška. Građani su u strahu.

"Ovdje je situacija sve teža iz dana u dan. Sutra se zatvara sve, ljudi rade od kuća. Zaista je teško... Mislio sam nazad za Angolu, ali svi su letovi otkazani".

Strepnje ima i u Angoli.

"Angola isto strepi od koronavirusa. Nafta je 'pala', a od toga živi 90 posto države. Haos je, ali svi se nadaju da će stvari krenuti na bolje".

Primeiro de Augusto je lider na tabeli, a Bašić priznaje da je iza njegove ekipe težak period.

"Igrali smo Ligu prvaka, a onda ušli u rezultatski problem. Četiri utakmice - dva poraza, dva remija. Izgubili smo tada i prvu poziciju, pritisak je bio veliki. Jednostavno nas je Liga prvaka potrošila, međutim uspjeli smo se 'refrešovati'. Posljednje tri utakmice isto toliko pobjeda. Igramo dobro, prvi smo, a to je najbitnije".

Sretan je u ovoj zemlji. Ističe da je za njegovo novo iskustvo koje mu mnogo znači. 

"Ovdje mi je odlično. Titula je blizu kao i trofej Kupa. Drugi mentalitet, drugi svijet...Mnogo sam radio na sebi, svaki dan je novi izazov, a uz to i proputovao cijelu Afriku".

Priznaje da planira povratak kući na kraju sezone.

"Čekamo da završi prvenstvo i idemo kući. Ugovor mi ističe, a moje ambicije su vezane za povratak nazad, sad da li BiH, Slovenija, vidjet ćemo. Dragan Jović će se također vratiti. I on želi odmor", dodao je Nermin Bašić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Bašić je u BiH vodio Travnik, Metalleghe, Slogu Simin Han (današnji FK Tuzla City), dok je u Sloveniji vodio Radomlje i Goricu. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi