Priča o Robijevom asu iz rukava: "Prilazim kući, vidim gumu... Tad sam znao da će uspjeti"

Trener koji je otkrio Adnana Kovačevića

Priča o Robijevom asu iz rukava: "Prilazim kući, vidim gumu... Tad sam znao da će uspjeti" · Intervju

Samir Memišević ima problema sa preponama, potpuno 'fit' nije ni Toni Šunjić... Svi ti problemi primorali su selektora bh. reprezentacije Roberta Prosinečkog da odluči provjeriti kakve kvalitete ima Adnan Kovačević za kojeg su mediji u Poljskoj puni hvale.

"Malo me ovaj poziv i iznenadio, ali isto tako potajno sam mu se i nadao, igrao dobro i standardno u Poljskoj. Evo, sada sam i kapiten Korone Kielce", bile su prve riječi Kovačevića nakon što je saznao da će svlačionicu dijeliti sa Džekom, Pjanićem, Bešićem...

Poslije objave reprezentativnog popisa, Kovačeviću su počele stizati poruke, na neke je odgovorio, dok na većinu jednostavno nije stigao. Bilo je tu i masu poziva i poruka podrške, svi su ponosni na njega, pogotovo oni koji znaju kroz kakav put je morao proći da bi doživio ono što je danas.

Kovačević je rođen u Kotor Varoši, ali je tokom ratnog vihora s porodicom izbjegao u Turbe. U malom mjestu koje danas broji oko 5.000 stanovnika je ujedno i započeo svoju karijeru, a veoma rano ga je otkrio danas uspješan trener Nermin Bašić koji ga je s 15 godina doveo u Travnik...

"I danas pamtim trening na kojem je dijete stajalo na kapiji i stidljivo me upitalo da li može trenirati. Dozvolio sam mu, naravno, a već tada vidjeli se da ima 'ono nešto', da se razlikuje od vršnjaka. To dijete je bio Adnan Kovačević", priča Nermin Bašić za SportSport.ba, pa nastavlja:

"Već sljedeći trening Kovačevića nije bilo tu. Pitao sam se gdje je, šta je, a onda sam dobio informaciju kako mu u njegovom matičnom klubu Vlašiću ne dozvoljavaju da dođe u Travnik, odnosno nisu mu željeli dati papire. U to vrijeme transferi tako mladih igrača bili su bauk. Tada sam se zainatio i odlučio na sve načine da to riješim u savezu. Jedan dan sam došao u Turbe kako bih se vidio s njim i zamolio sam lokalne mještane da me odvedu do njegove kuće. Zamislite ovo... Prilazim kući, vidim zavezanu nekakvu gumu za drvo i dijete kako u bašti vježba da šutira slobodnjake. Tada sam sebi rekao da ću učiniti sve za njega."

"Govorili su da uzimam pare od roditelja"

Kovačević je u Travniku najprije igrao na poziciji napadača.

"Prvu utakmicu u kadetskoj selekciji počeo je kao napadač. Bila je to utakmica protiv Modriče u kojoj smo izgubili 12:4, a tri pogotka bila su upravo njegovo djelo. Zbog njega sam kasnije imao i problema kada sam vodio prvi tim, mnogi su mi zamjerali što baš njega guram, neki su išli toliko daleko da su tvrdili da uzimam pare od njegovih roditelja koje, vjerujte mi, ni dan-danas ne poznajem."

Kod Kovačevića posebno izdvaja mentalitet, disciplinu...

"Naš mentalitet je naširoko poznat, ali Kovačević je nešto skroz durgačije. Momak ima 'njemačku glavu', profesionalac je pravi, sluša, radi... Danas sam ponosan što je dočekao da bude pozvan u reprezentaciju, no isto tako smatram da još nije na vrhuncu i da prave stvari za njega tek dolaze."

Image result for kovacevic korona

"On je štoper koji treba Robiju"


Govoreći o Kovačeviću otkrio je Bašić i kako je malo nedostajalo da završi u Bundesligi.

"Sjajnim igrama u Poljskoj skrenuo je veliku pažnju na sebe, znam da je još prošle godine postojala opcija da karijeru nastavi u Bundesligi, ali cijeli posao je na kraju propao jer se klubovi nisu dogovorili. Nema veze, bit će toga još u narednom periodu. Definitivno je igrač koji treba Prosinečkom. Miran je na lopti, zna je iznijeti, a i vrlo dobro se nosi s pritiskom. Idealna kombinacija", podvukao je Bašić.

Niko sretniji neće biti niti od selektora Prosinečkog ukoliko Kovačević bude jedno od rješenja kojima će zaustaviti i pobijediti nadolazeće protivnike u pohodu na Euro. 

Top Komentari

forza_juve
Dobar momak i dobar igrac
6 0
Rus
Dobit ce on priliku. Zuti ce sa 4 stopera da se suprostavi neugodnom Lihtenstajnu I opasnom Azerbejdzanu. Bitno je da ne izgubimo pa cemo se vaditi na talijanima.
3 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi