Prije pet godina bili pred bankrotom, danas izborili promociju

Od naredne sezone ćemo gledati jedan od najvatrenijih evropskih derbija

Prije pet godina bili pred bankrotom, danas izborili promociju

H. Zilić

Ekipa Bastije je prije pet godina bila pred bankrotom.

Tim je izbačen u petu ligu, a danas su izborili promociju u Ligue 2.

U 32. kolu francuske National lige odnosno trećeg ranga takmičenja Bastia je savladala Cholet sa 1:4 i dva kola prije kraja matematički obezbijedila promociju.

Tako će tim za Korzike imati priliku da se naredne sezone bori za plasman u Ligue 1 gdje su posljednju sezonu igrali 2017. godine, nakon toga ih je dočekao najgori scenarij.

Bastia se brzo oporavila, skočila tri ranga. Klub je na stabilnim nogama i sada mogu mirno preko ljeta slagati kockice za takmičenje u Ligue 2.

Pored Bastije u plasman u Ligue 2 osigurala je ekipa Quevilly ROuena, a posljednja dva kola će nam dati odgovor koji će tim biti provplasirani u National league. Bastia ima dva boda prednosti.

Za treće mjesto u play off, vodit će se velika borba u posljednja dva kola National league, a za tu poziciju su četiri kandidata, a to su ekipe Villefranche, Le Mans, Concarneau i Red Star.

Trećeplasirana ekipa iz trećeg ranga igrat će play out sa ekipom koja zauzme 16. mjesto u Ligue 2.

Plasman Bastije u Ligue 2 znači da ćemo naredne sezone gledati i jedan od navatrenijih evropskih derbija, duel Bastije i Ajjacia, poznat pod nazivom "bitka za Korziku".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi