Francuzi otkazali amaterska takmičenja, Bastia se vratila u treću ligu!

Dobre vijesti za klub sa Korzike

Francuzi otkazali amaterska takmičenja, Bastia se vratila u treću ligu!

Francuski ligaški sistem je organizovan porpilični jednostavno. Prve dvije lige (Ligue 1 i Ligue 2) su po okriljem Ligue de Football Professionnel i predstavljaju dva potpuno profesionalna fudbalska takmičenja u Francuskoj.

Sva ostala fudbalska takmičenja organizuje Francuska fudbalska federacija. Chammpionat de France National je treći rang i smatra se poluprofesionalnim takmičenjem, dok su sva ostala takmičenja kategorizirana kao amaterska.

U Francuskoj je odlučeno da se sva amaterska takmičenja, sve lige ispod trećeg ranga, u potpunosti otkažu zbog pandemije koronavirusa.

To su, međutim, dobre vijesti za Bastiju, nekada jakog francuskog prvoligaša.

Naime, Bastia je u trenutku otkazivanja sezone bila prva u Grupi A četvrtog ranga fudbala u Francuskoj (Championnat National 2), ispred Sedana. Tako je Bastia došla do promocije i povratka u treću ligu.

Kako je uopšte Bastia završila u četvrtoj ligi?

Bastia je još davno zapala u probleme koji su kulminirali ispadanjem iz Ligue 1, u sezoni 2016/2017. Potom je zbog finansijskih problema i nepravilnosti Bastia izbačena u treću ligu, nakon što nije mogla garantovati da ima dovoljno novca za takmičenje u Ligue. Nije tu bio kraj, u međuvremenu je Bastia i bankrotirala i bila izbačena u Championnat National 3 - peti rang fudbala u Frnacuskoj.

Međutim, timu sa Korzike čini se ide sve bolje i bolje. Prošle sezone je Bastia izborila plasman u četvrtu ligu, a sada je saznala da će naredne sezone igrati u trećoj.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi