Begović vs. Boruc: Šta to veže dvojicu golmana?
Navijači Bournemoutha su često tokom sezone tražili iskusnog poljskog golmana, a menadžer Howe im je izašao u susret (Foto: EPA)

Svi se jako dobro sjećaju ovog pogotka

Begović vs. Boruc: Šta to veže dvojicu golmana?

M. Šljivak

"U dobroj je formi. Trenirao je jako dobro, a u nedavnoj utakmici protiv Chelseaja u Carabao kupu imao je nekoliko sjajnih odbrana. Jednostavno smatram da je zaslužio šansu na golu", obrazložio je menadžer Bournemoutha Eddie Howe odluku da meč protiv West Hama počne Poljak Artur Boruc, a ne Asmir Begović.

Bh. golman nije u pravoj formi. Primio je čak 14 golova u posljednje četiri utakmice, a u 60 nastupa za Bournemouth od dolaska iz Chelseaja, loptu iz mreže je vadio čak 103 puta.

Zbog toga je Howe odlučio da šansu da Borucu, a ovaj 38-godišnji golman sa Begovićem ima itekako zanimljivu historiju.

Bh. golman mu je 2013. godine postigao jedan od najbržih golova u historiji Premier lige. Braneći za Stoke City Begović je ispucao loptu od svog gola, a ona je preskočila Boruca, koji je čuvao mrežu Southamptona, te je završila u golu.

To je ukupno sedmi najbrži gol u historji engleske Premier lige, a Begović je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda i to kao vlasnik pogotka sa najveće razdaljine u jednoj utakmici. Izmjereno je da je gol postigao sa 91.9 metara.

Begović dobro podnio odluku menadžera

Menadžer Bournemoutha Eddie Howe tvrdi da je 31-godišnji Begović njegovu odluku da ga ostavi na klupi podnio kao pravi profesionalac.

"Golmanska pozicija je ta koja se oduvijek najviše analizirala i razumljivo je zašto je tako. Asmir je dobro prihvatio odluku i podržavao je Artura na golu. Pravi je profesionalac", istakao je Howe.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Pred ovim timom u narednom kolu je još jedan težak izazov. Na svom terenu će dočekati Chelsea, tim odakle su 2017. godine doveli Begovića.

Ostaje nam da vidimo hoće li se Begović vratiti na gol u utakmici protiv bivšeg kluba ili će ipak Howe ponovo dati šansu 38-godišnjem čuvaru mreže.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi