Potpisan "najnerealniji ugovor" u Izraelu, ali navijači Beitara ne žele nikakvu vezu s muslimanima

Šeik od Beitara planira napraviti PSG

Potpisan "najnerealniji ugovor" u Izraelu, ali navijači Beitara ne žele nikakvu vezu s muslimanima

E. Škorić
Teme:

Član kraljevske porodice iz Abu Dhabija kupio je 50 posto udjela u izraelskom nogometnom klubu Beitar Jerusalem.

Povijesni je to dan u odnosima između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Pitanje je kako će na ovo reagovti navijači Beitara, poznati kao desničari i najrasističkiji u cijelom Izraelu.

"Povijesni i uzbudljivi dan u povijesti Beitara. Sporazum o partnerstvu između Moshe Hogega i šeika Hameda bin Khalife al-Nahiana potpisan je u ponedjeljak popodne", izvještava službena web stranica kluba.

"Al-Nahian će tokom 10 godina u Beitar uložiti stotine miliona eura. Njegov sin Muhammad bin Hamed bin Khalifa sjedit će u novom odboru kluba. Novac koji će ići u klupsku blagajnu bit će usmjeren prvenstveno za ulaganja u infrastrukturu, mlade i stjecanje novih talenata za razvoj", navedeno je na stranici kluba.

"Nevjerojatno i rijetko. Najnerealniji posao u povijesti nogometnog poslovanja? Ili nogomet općenito?", objavio je BabaGol, popularna nogometna sranica u Izraelu.

Šeikova kupnja Beitara rezultat je uspostavljanja formalnih diplomatskih odnosa između Izraela i Emirata u septembru. Američki predsjednik Donald Trump posredovao je u pregovorima dviju zemalja. Poslovne transakcije od tada cvjetaju. Već u oktobru portal tagesanzeiger.ch izvijestio je da je vlasnik Beitara Moshe Hogeg pregovarao o ulasku investitora iz UAE. Hogeg se nada da će Beitar krenuti stopama PSG-a i Manchester Cityja, koji su zahvaljujući petrodolarima postali najveći klubovi u Evropi.

"Ovo je prilika za Beitar da postane dominantan brend u Izraelu i svijetu, ali to nije sve,klub će također biti "konkretan simbol novog vjetra mirnih promjena na Bliskom istoku", rekao je vlasnik Beitara.

Neće biti lako. Politika može biti nestalna, ali raspoloženje navijača obično je vrlo ustrajno. Baš kao i navijača Beitara. Oni su najrasističkiji navijači u izraelskoj ligi. Bogati šeik morat će se prikloniti uslugama krajnje desničarskih navijača koji sebe nazivaju "La Familia". Svaku utakmicu na stadionu u Jeruzalemu nazivaju "ratovima", skandirajući "Smrt Arapima" i ispisujući transparente s natpisima "Očišćeni od Arapa zauvijek".

Rasizam postoji ne samo na tribinama već i na terenu. Beitar je jedini izraelski klub koji nikada nije potpisao ugovor s arapsko-muslimanskim nogometašem. Kad se prije sedam godina tadašnji ruski vlasnik odvažio pozvati dvojicu muslimanskih Čečena na probu, huligani su tokom treninga pljuvali i vrijeđali nove nogometaše. Skupina ultrasa čak je zapalila zgrade vlastitog kluba. Između ostalog, trofeje i povijesne drseove.

Nogomet je u Izraelu uvijek bio politički. Ljevičarski radnički klubovi imaju u svom imenu "Hapoel", a sama hebrejska riječ znači "radnik". Beitar aludira na korijene desnice, takozvanog krila revizionističkog cionističkog pokreta. Klub je godinama usko povezan sa strankom Likud premijera Benjamina Netanyahua. "La Familia" jedna je od najpoznatijih desničarskih ekstremističkih skupina u Izraelu.

Beitar je osnovan 1936. godine. Osnovala su ga dva stanovnika Jeruzalema: Dawid Horn i Szemuel Kirschstein. Prvi je bio aktivist desničarskog cionističkog pokreta mladih Betar. To je ultradesničarska židovska omladinska organizacija koju je 1923. godine osnovao ruski Židov Vladimir Żabotyński. Żabotyński se borio za slobodu židovskog naroda, a uzor mu je bilo iskustvo i osoba Józefa Piłsudskog.

Hogeg već dvije godine upravlja Beitarom. Pokušava napraviti promjene, boriti se protiv rasističkih tendencija među navijačima koji za to ne žele ni da čuju.

"Religija više ne bi trebala igrati ulogu u odabiru igrača", rekao je ranije. Godinu dana kasnije želio je potpisati ugovor s nogometašem Nigera Ali Mohammedom. Mohammed je kršćanin, ali to nije spriječilo huligane da na svom prvom treningu u Jeruzalemu vrište "Smrt Mohammedu" i "Smrt Aliju".

La Familia od samog početka nije bila oduševljena Hogegovom ambicijom da radi s emiratskim partnerom.

"Za nas nije novac važan, već država", napisala je grupa na svojoj Facebook stranici.

"Željeli bismo podsjetiti sve da je Jeruzalem sveti grad za Židove i da je Beitar jedini bend na svijetu koji u svom grbu ima židovsku menoru".

Beitar, šestostruki prvak Izraela, posljednjih je godina postao osrednji u ligi. Titulu čeka od 2008. godine. Mosze Hogeg napisao je pismo navijačima Beitara na Instagramu kako bi ih "kupio" i razuvjerio.

"Ja sam religiozni Židov, držim se subote, držim se tradicije. Bio sam potpukovnik u vojsci i ponosno služio sedam godina. Moja sigurnosna ideologija je desna, moja ekonomska ideologija je desna. Ali ja sam liberal. Vjerujem da su svi jednaki, vjerujem u prava LGBT osoba, solidarno. Rasizam je rezultat neznanja, neosjetljivosti i straha. Ne bojim se "La Familia", poznajem ih dobro. U osnovi su dobri ljudi, misle da čine dobro. Neznanje i strah vode ih na pogrešna mjesta. Nasilje je rješenje za kukavice", napisao je Hogeg.

Šeik je spreman od Beitara napraviti veliki klub, ali navijači teško mijenjaju svoje stavove. Posebno ne navijači Beitara koji mrze sve što nije izraelsko.

Top Komentari

Fk1921
Izbacite cifute iz svih takmicenja.
16 3
senad035
I ovi arapi su mi se zgadili s ovim sto rade, od toliko klubova oni taj uzmu
11 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi