FIFA šokirala Belgiju, jedan detalj s dresa moraju odmah ukloniti

Sporna riječ na ovratniku

FIFA šokirala Belgiju, jedan detalj s dresa moraju odmah ukloniti

Edmir Škorić

Belgijci baš poput Francuske, Engleske, Nizozemske i drugih evropskih sila, popuštaju pod pritiskom FIFA-e, pa Eden Hazard neće ositi "OneLove" kapitensku traku u duginim bojama, dok reprezentacija mora da promijeni rezervni dres.

Kapiteni koji bi nosili traku u duginim bojama riskirali bi žute kartone zbog širenja političke poruke. Osim toga, mora se prilagoditi i bijeli gostujući dres Crvenih vragova. Peter Bossaert, izvršni direktor nogometnog saveza te zemlje, kaže da će Belgija "preispitati" svoj odnos s FIFA-om.

Šarena kapitenska traka bila je ideja Nizozemskog nogometnog saveza i predstavlja inkluziju i raznolikost. U Kataru, gdje se puno radi oko ljudskih prava, nositelji trake htjeli su dati podršku. Planu se pridružilo nekoliko zemalja, uključujući Belgiju.

Eden Hazard nosio je 'OneLove' traku protiv Egipta i planirao je s tom trakom igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru. No bit će to 'obična' kapitenska traka, navodi se u saopštenju koje je podijeljeno u ime Engleske, Walesa, Belgije, Danske, Njemačke, Nizozemske i Švicarske.

"Frustrirani smo odlukom FIFA-e, ali ne možemo staviti naše igrače na pozicije na kojima mogu dobiti sportske sankcije. Zato smo ih zamolili da ne igraju s 'OneLove' kapiitenskom trakom na Svjetskom prvenstvu. Bili smo voljni platiti kazne, ali ne želimo izložiti svoje igrače riziku da dobiju kartone ili da čak moraju napustiti teren".

Osim što Eden neće nositi kapitensku traku OneLove, Belgijci moraju da koriguju svoj bijeli dres i da uklone riječ "Love" odnosno "Ljubav", koja se nalazila na ovratniku.

Francuski kapiten Hugo Lloris prvi je inače dao do znanja da ipak neće nastupiti s trakom 'OneLove'. Taj primjer jutros su slijedile Nizozemska i Engleska, a čini se da će i sve ostale zemlje.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U Njemačkoj, kapiten Manuel Neuer naznačio je da želi ostati pri odluci, ali je Njemački nogometni savez zatražio od golmana da odabere drugu traku.

Belgija je u grupi s Hrvatskom, Marokom i Kanadom, a prvi meč igra sa Kanadom u srijedu s početkom u 20 sati. 

Top Komentari

Arnel925
I ovo je vise dosadilo. Pustite nas da uzivamo u fudbalu jbao vas vise 1 Love i ostalo sranj*
8 0
Pajkan
Idite na paradu onda...man'te se fudbala.
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi