Propadaju "arapske noći", navijači gube interes za Svjetskim prvenstvom
FOTO: EPA

Nema euforije kao prije

Propadaju "arapske noći", navijači gube interes za Svjetskim prvenstvom

Haris Zilić

Do početka Svjetskog prvenstva u Kataru ostalo je malo više od 24 sata. Katar i Ekvador u nedjelju od 17 sati igraju prvu utakmicu Mundijala koji će po mnogo čemu biti specifičan, naravno prvi je u historiji koji se igra u zimskom periodu.

Dok se reprezentacije spremaju za najveću fudbalsku smotru na svijetu, generalno i jedan od najvećih sportskih događaja i navijači također odrađuju posljednje pripreme.

Jedna od reprezentacija koja bi mogla daleko dogurati u Kataru je Belgija.

Belgijanci brane bronzu iz Rusije sa prvenstva 2018. godine, bit će veoma opasni i u Kataru, ali fudbalska euforija u ovoj zemlji je čini se drastično pala iako posljednju deceniju imaju sjajnu reprezentaciju predvođenu sa nekoliko vrhunskih zvijezda.

U Belgiji su došli na ideju da organizuju fan zonu za sve navijače koji nisu mogli putovati u Katar, ali to će biti ogroman promašaj ako je suditi po pisanjima tamošnjih medija.

"Budući da većini navijača nije bilo moguće otputovati u Katar, htjeli smo im donijeti Svjetsko prvenstvo. Ali prodali smo daleko manje ulaznica nego što smo planirali i jasno je da su događanja s velikim ekranima u ovom trenutku manje popularna nego prethodnih godina”, rekao je Manu Leroy, voditelj marketinga i komunikacija u savezu.

Oglasi

Čini se da fudbal u Belgiji sve manje zanima stanovnike ove evropske zemlje, a organizatori su imali sjajnu ideju.

Fan zona bi nosila naziv "arapske noći", a karta bi koštala oko pet eura u koju bi bilo uključeno piće, rekviziti i hrana.

Belgijanci će vjerovatno na kraju imati okupljanja na manjim mjestima kao što su lokali, manji trgovi, a velika fan zona neće biti očigledno isplativa zbog sve manjeg interesa.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Belgija na Mundijalu u Kataru igra u grupi F sa selekcijama Hrvatske, Maroka i Kanade.

Prvi susret belgijski Crveni đavoli igraju 23. novembra protiv Kanade, a susret se igra u 22 sata po centralnoevropskom vremenu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi