Krvari srce zlatnoj generaciji, ali krvari i novčanik
Imali su Đavoli svoje prilike protiv Hrvatske, ali nije bilo dovoljno (Foto: EPA)

Belgijci nikad manje nisu zaradili od turnira

Krvari srce zlatnoj generaciji, ali krvari i novčanik

Edmir Škorić

Srce krvari, ali i novčanik. Iznenađujuće rana eliminacija Belgije sa Svjetskog prvenstva ima značajne financijske posljedice. Primjerice, nogometni savez dobio je najmanju nagradu u novijoj povijesti, a igrači se također ovoga puta moraju zadovoljiti skromnom svotom.

Nakon svakog većeg turnira blagajna Belgije uglavnom biva značajno popunjena, no nakon završenog nastupa već u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Kataru, ove godine stvari su drugačije.

Od Svjetskog prvenstva u Brazilu, Belgijski nogometni savez nikada nije unovčio manje novčanih nagrada nego na ovom prvenstvu.

Unatoč znatno povećanim bonusima - FIFA Kataru dijeli ukupno 424,7 miliona eura - a Belgiji pripada "samo" 8,7 miliona eura. Ovo je minimalni iznos koji svaki sudionik dobiva. Plasman u naredni krug donio bi minimalno 12,5 miliona.

Razlika u odnosu na prethodno Svjetsko prvenstvo u Rusiji je golema: Crveni vragovi tada su za treće mjesto inkasirali više od 20 miliona eura. I četvrtfinale na Evropskom prvenstvu prošle je godine skupilo pozamašnih 17 miliona eura.

Belgija je inače često dobro prolazila, pa je samo Francuska zaradaila više novca od 2014. godine do danas. Ukupno je Belgijski nogometni savez u proteklih osam godina zaradio najmanje 70,7 miliona eura, ali ipak odavno nije ovako malo profitirala kao u Kataru.

Oglasi

Navijači su očajni, od "zlatne generacije" nisu dobili ništa (Foto: EPA)

"Utješni bonus" za igrače

Na posljednjim turnirima uvijek su belgijski reprezentativci dobivali pozamašne svote. Do Evropskog prvenstva 2016. to je bilo čak oko 60% ukupnog nagradnog fonda, a - unatoč ponovnom pregovaranju o sustavu bonusa - uspješno Svjetsko prvenstvo u Rusiji također je bilo vrlo unosno.

Nagrada onda? Ček na najmanje 300.000 eura. Sada je to samo djelić tog iznosa: 42.000 eura.

Kod plasmana u 1/8 finala ček se gotovo udvostručio (80.000 eura), naslov svjetskog prvaka dao bi 445.000 eura svakom od igrača. No, s obzirom na ogromne plate u njihovim klubovima, Đavolima je to sada najmanji problem.

Inače, najveće premije igrači Belgije dobili su na Euru 2016. godine, kada je svakom od njih isplaćeno po 356.000 eura.

Belgijancima je, podsjećamo, bila neophodna sinoć pobjeda nad Hrvatskom u 3. kolu za prolaz grupne faze, ali 0:0 je na kraju bilo dovoljno samo Vatrenima, dok su Đavoli kao favoriti iz sjene morali da se oproste od turnira.

Kevin de Bruyne smatra se jednim od najboljih veznjaka na svijetu, ali u Kataru je bio turista (Foto: EPA)

"Ne zovite nas zlatnom generacijom"

"Očito nismo htjeli ispasti u grupnoj fazi. Znali smo da su tri teška protivnika i protiv Kanade smo pobijedili iako nismo zaslužili. Protiv Maroka bi remi bio pošteniji, dok smo protiv Hrvatske, okrenuti leđima zidu, pokazali da smo momčad kakvu želimo vidjeti, ali nogomet nije bio na našoj strani. Nismo imali ni sreće, iako smo uradili sve da pobijedimo", rekao je golman Belgije Thibaut Courtois.

Courtois je odgovorio onima koji Belgiju nazivaju 'zlatnom generacijom':

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Pa, malo nas je teško tako nazvati ako ništa ne osvojite. Mi nismo zlatna generacija, mi smo vrlo talentovana generacija, velika igrači u cijeloj Evopi. Vidjet ćemo u martu ko će ostati, a ko ne, ali moramo nastaviti. Nogomet ide brzo, u martu su već kvalifikacijske utakmice za sljedeće Evropsko prvenstvo", poručio je Courtois.

Belgijce je napustio i selektor Roberto Martinez, a čini se da je i za neke igrače duel s Hrvatskom bio posljednji u nacionalnom dresu. Tu se između ostalih misli i na Edena Hazarda.

Top Komentari

DOKTOR_GAZ_
Po cemu je ZLATNA GENERACIJA, sta su to OSVOJILI? Moras imati ADEKVATNE ARGUMRNTE za ovakav naslov..to ti je isto kada NAVIJAC AR456ALA kaze da mu je klub VELIKAN..onda ga pitas koja ti je najdraza AR567ALOVA OSVJENA LIGA SAMPIONA, a on se pocne prati PRODAJOM DRSOVA..Pa ga pitas koji ti je najdrazi AR567ALOV EVROPSKI TROFEJ, a on se pocne CESKATI PO BRADI, i prica ti o PROFITU, dakle IMAJU 0, N U L U..DAKLE, ne ide JEDNO SA DRUGIM..
0 4
user1574859714
A jest mi ih zao.Sta ce nemaju a male premije.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi