Hrvati su ih dotukli, a najveća zvijezda poručuje: "Nemojte nas više tako zvati kada mi to nismo"

Courtois razočaran zbog ispadanja s Mundijala

Hrvati su ih dotukli, a najveća zvijezda poručuje: "Nemojte nas više tako zvati kada mi to nismo"

Endin Čaušević

Reprezentacija Belgije razočarala je svoje navijače očajnim izdanjem na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a čini se da su već sada mnoge zvijezde digle ruke od ove selekcije koja ima nadimak "Zlatna generacija", no golman Thibaut Courtois jasno je objasnio zašto više ne treba niko tako da ih zove.

Belgijanci već desetak godina imaju na okupu zaista nevjerovatnu reprezentaciju koja je na Mundijalima skoro uvijek bila u ulozi favorita iz sjene, a pred SP u Kataru su mnogi čak smatrali da je Belgija u krugu najvećih favorita za osvajanje zlatne medalje.

Međutim, baš kao i Njemačka i ekipa Belgije nas je u potpunosti razočarala svojim igrama na Mundijalu u Kataru i već nakon grupne faze Crveni đavoli su spakovali kofere i vratili se kući.

Belgija je u posljednjem kolu igrala odlučujući meč s Hrvatskom i trebala im je pobjeda za plasman dalje, ali ostalo je 0:0 i pored nevjerovatnih prilika koje je promašio Romelu Lukaku u drugom poluvremenu.

Nakon ispadanja s Mundijala mnogi smatraju da je to kraj ove generacije Belgije i da neće biti čudno ako se najveće zvijezde oproste od igranja u nacionalnom dresu.

Također, nakon očajnog rezultata odmah su se u javnosti počele pojavljivati i priče da atmosfera u reprezentaciji nije dobra i da postoje klanovi, te da su u Kataru česte bile svađe između igrača.

Oglasi

Sidro je podigao na kraju i selektor Roberto Martinez, a Belgijanci smatraju da će to uraditi i oni najiskusniji igrači u ekipi koji će vjerovatno mjesto prepustiti nekim mlađim fudbalerima.

Prva zvijezda ovog tima u Kataru bio je Thibaut Courtouis koji je nakon povratka s Mundijala otvorio dušu i moglo se vidjeti koliko je razočaran što je njegova reprezentacija ispala već u grupnoj fazi.

Courtois je svjestan da su oni u potpunosti razočarali svoje navijače i poručio je da ne zaslužuju da ih više zovu "Zlatna generacije", te se nada da se taj nadimak više neće koristiti za tu ekipu, a objasnio je i zašto.

"Ne treba više niko tako da nas zove. Ne može nas neko zvati zlatnom generacijom kada ništa nismo osvojili. Mi nismo zlatna generacija. Mi smo generacija s mnogo talenta i odličnih fudbalera koji igraju u najvećim evropskim klubovima", počeo je Courtois i nastavio.

"U Rusiji smo na Mundijalu prije četiri godine pokazali da Belgija može igrati odličan fudbal, ali na Evropskom prvenstvu prošle godine i sada u Kataru nismo bili ni blizu tog nivoa. To je malo sramotno za ovakvu ekipu".

Oglasi

Courtois je poručio da se on neće još uvijek oprostiti od reprezentacije Belgije i da će biti na raspolaganju i narednom selektoru što sigurno može da raduje Belgijance jer je riječ o vjerovatno najboljem golmanu svijeta u ovom trenutku.

"Cilj mi je da budem tu i na Mundijalu za četiri godine. Vidjet ćemo šta će biti i ko će sada ostati, a ko ne. I dalje imamo odličan tim i bit će tu nekih novih igrača. Nadam se da ću se oprostiti u nekom ljepšem trenutku nego što je to ovaj trenutno".

Golman Real Madrida na kraju je poručio da će sigurno pratiti ostatak Svjetskog prvenstva, te da zbog saigrača iz kraljevskog kluba sada navija da Španija dođe do titule prvaka svijeta.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

S porodicom je ostao nekoliko dana duže u Kataru kako bi pratio meč Nizozemska - Amerika. Sada vremena kratko da se odmori, a nakon toga slijedi početak priprema s Real Madridom za nastavak sezone.

Ovaj 30-godišnji golman je protiv Hrvatske odigrao jubilarnu 100. utakmicu u dresu reprezentacije Belgije koju baš i neće pamtiti po dobrom. Za Crvene đavole debitovao je još 2011. godine sa svega 19 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti