U Brazilu osvojio Svjetsko prvenstvo, ali i ostao bez kose: "S 26 godina nisam bio spreman na to"
Foto: Eventpress Rekdal

Stres je učionio svoje za svega nekoliko sedmica

U Brazilu osvojio Svjetsko prvenstvo, ali i ostao bez kose: "S 26 godina nisam bio spreman na to"

Endin Čaušević

Benedikt Howedes bio je dio reprezentacije Njemačke na Svjetskom prvenstvu prije deset godina kada je ova selekcija osvojila zlatnu medalju. No, koliko je taj period bio stresan za njega otkrio je deset godina kasnije i objasnio šta mu se dešavalo tokom Mundijala u Brazilu.

Njemačka je na Svjetskom prvenstvu 2014. godine igrala fantastično i zasluženo je osvojila titulu prvaka svijeta nakon što je u finalu pobijedila Argentinu s minimalnih 1:0.

Tada je dio ove reprezentacije bio i Benedikt Howedes koji je bio član Schalkea, te je igrao u odbrani u paru s Matsom Hummelsom. Bio je dio početne postave godinama pod palicom Joachima Lowa, ali Mundijal u Brazilu neće pamtiti samo po zlatnoj medalji.

Naime, Nijemci su nedavno objavili dokumentara posvećen ekipi koja je prije deset godina uspjela da donese ovoj zemlji zlatnu medalju, a između ostalih sagovornik je bio i Howedes.

Ovaj sada 36-godišnjak već nekoliko godina nije na sceni jer je još prije četiri godine odlučio da okači kopačke o klin nakon što je proveo dvije sezone u dresu Lokomotiva iz Moskve.

U vrijeme odigravanja Svjetskog prvenstva u Brazilu ovaj njemački defanzivac imao je tek 26 godina, a za njega je Mundijal bio itekako stresan što je otkrio deset godina kasnije i objasnio da se to već tada itekako moglo vidjeti.

Oglasi

Naime, Howedes je odjednom počeo da gubi kosu rapidnom brzinom, a sve se dešavalo tokom Mundijala. Sada je otkrio da je to za njega bio itekako stresan period i da je to dokaz da ni fudbalerima baš nije lako.

"Izgubio sam dosta kose zbog stresa tokom Mundijala 2014. godine. To me itekako boli. Postao sam profesionalni fudbaler i zaradio sam mnogo novca. No, i mi imamo emocije s kojima se moramo nositi što pokazuje da smo i mi samo ljudi. Nisam bio spreman da oćelavim u svojim 20-tim", rekao je Howedes.

On je objasnio da prije početka Svjetskog prvenstva nije uopšte imao problema s gubljenjem kose, ali kada je tim otputovao u Brazil i počeo takmičenje shvatio je da nešto nije u redu.

U svega nekoliko sedmica postalo je svima jasno da je gubitak kose uzeo maha, a ljekari su mu poručili da je to jednostavno zbog previše stresa pod kojim je bio tokom ovog velikog takmičenja.

Za razliku od nekih poznatih fudbalera Howedes se još uvijek nije odlučio da presađivanje kose i kako stvari stoje pomirio se s činjenicom da će biti ćelav u ostatku života.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Howedes je u dresu reprezentacije Njemačke odigrao ukupno 44 utakmice i postigao je dva gola. Pored Schalkea i Lokomotiva igrao je jednu sezonu u Juventusu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi