Rudiger slavio titulu sa zastavom druge zemlje - Učinio je to dan nakon sramotne ankete u Njemačkoj
Njemački reprezentativac sa zastavom druge države (Foto: AFP)

Zanimljiv potez

Rudiger slavio titulu sa zastavom druge zemlje - Učinio je to dan nakon sramotne ankete u Njemačkoj

Midhat Šljivak

Zvijezda Real Madrida Antonio Rudiger proslavio je pobjedu u finalu Lige prvaka protiv Borussije iz Dortmunda uz zastavu Sijera Leonea.

Antonio Rudiger poznat je po slanju raznih poruka, kako s terena, tako i van njega. On želi zaustaviti diskriminaciju, posebno prema muslimanima i tamnoputim fudbalerima.

Rudiger je jedan u nizu 'stranaca' koji igra za nacionalni tim. Iako je rođen u Njemačkoj 31-godišnjak je povezan za Sijera Leone odakle je njegova mama Lily, no uvijek je isticao da s ponosom nosi dres Elfa.

Zato mu se definitivno nije dopala sramotna anketa u Njemačkoj. Državna televizija ARD napravila je istraživanje o jednakosti u reprezentaciji Njemačke i rezultati su bili zaista poražavajući. Čak 21 posto od 1304 učesnika ankete smatrali su kako u nacionalnom timu treba biti više igrača bijele boje kože.

Mnogi vjeruju da je Rudiger upravo zbog toga odlučio proslaviti titulu sa zastavom Sijera Leona. Glasno je u kameru i vrisnuo ime ove države.

Na ovu anketu je s gnušanjem reagovao vezni fudbaler Bayerna Joshua Kimmich. Ne može da vjeruje u ono što je vidio.

Oglasi

"Svi koji su u fudbalu znaju da je ovo apsolutna glupost. Fudbal je primjer kako se mogu ujediniti različite nacije, različite boje kože i religije", rekao je Kimmich i dodaje:

"O tome se radi u našem timu. Nedostajalo bi mi mnogo saigrača da nisu ovdje. Ovo je apsolutno rasistički nastrojeno i takvo nešto nema mjesta u našoj svlačionici", poručio je njemački reprezentativac.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Na kraju je zaključio:

"Kada znate da ćete organizovati Evropsko prvenstvo apsudrno je uopšte pitati ovako nešto u trenutku kada je potrebno jedinstvo čitave države. Cilj su trofeji i mi želimo da svi u Njemačkoj stanu iza nas."

Top Komentari

Sanska_Prangija
Pa jbt u lika je mati iz siera leonea, a ovi nasi, recicu nemuslimani su iz BiH pa gaje ljubav prema drugim drzavama.. mozda je dodik u pravu, treba se razdruziti, ali u smislu da ih pretjeramo u drzave koje vole
4 1
user1676286668
Lagano se povučena iz repkw pa nek igra neki tamo nijemac žuti.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi