Umro je najkontroverzniji čovjek u povijesti nogometa: Jedini ima ono za čim PSG oduvijek žudi

Bernard Tapie izgubio bitku s opakom bolesti

Umro je najkontroverzniji čovjek u povijesti nogometa: Jedini ima ono za čim PSG oduvijek žudi

E. Škorić

Od raka želuca je jutros u 79. godini umro Benard Tapie, bivši predsjednik francuskog Marseillea.

U Francuskoj se danas opraštaju od čovjeka koji je bio izuzetno utjecajan, uspješan, ali previše kontroverzan. Oko njega mnoge afere, skandali, ali ostat će upamćen i po velikim stvarima.

Bio je uspješan na svim područjima. Osam godina je bio prvi čovjek Marseille, vodio je kompaniju Adidas, bio je europarlamentarac, gradonačelnik Bouches-du-Rhonea, a bavio se i muzikom, glumom, te je čak i bio voditelj u vlastitoj TV emisiji.

Ostavio je neizbrisiv trag kao autor jednog od najvećih skandala u povijesti evropskog nogometa, pošto je podmitio Valencienes nekoliko dana prije finala Lige prvaka, pobrinuvši se da njegov tim osigura titulu prvaka Francuske.

Zbog tog skandala je zauvijek izbačen iz nogometa. Osim toga je bio umiješan u brojne skandale koji uključuju razne korupcijske radnje, utaju poreza, vršenje pritisaka na svjedoke u sudskim postupcima i ostalo. U zatvoru je proveo ukupno 165 dana.

"Umro je mirno, okružen svojim najmilijima, suprugom, djecom, unucima i bratom. Prema njegovoj želji, bit će pokopan u Marseilleu, gradu njegova srca", sapšteno je iz njegove porodice.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Tapie je napustio Marseille u kontroverznim okolnostima, ali ostat će upamćen i po tome što je osvojio naslov prvaka Evrope, što PSG recimo nikada nije uspio. Njegov Marseille uspio je to 1993. godine kada je u finalu pobijedio AC Milan 1:0.

Njega i njegovu suprugu su u aprilu ove godine nepoznate osobe vezale i pretukle, ali s obzirom na život kakav je živio Tapie, to ništa ne čudi.

Top Komentari

denimen9
Moj tip predsjednika. Sabur porodici i sve cestitke i pohvale za CV
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi