Bešić je jedan od igrača čija je cijena naglo porasla na SP
Foto: EPA

Među dvadeset odabranih prema Bleacherreportu

Bešić je jedan od igrača čija je cijena naglo porasla na SP

Postoje igrači koji su na Svjetsko prvenstvo doputovali kao zvijezde i od njih se s pravom očekivalo mnogo i prije Mundijala. Međutim, Mundijal je već sada donio neke nove zvijezde, neka nova imena koja će u budućnosti mnogo značiti u svjetskom fudbalu. Jedno od njih je i ime Muhameda Bešića, našeg novog "Generala", koji je u Brazilu oduševio sve.

Blatcherreport se bavio analizom igrača koji su u grupnoj fazi "pobjegli od anonimnosti" i pokazali se svijetu u svom najboljem izdanju. Takvi igrači su značajno podigli svoju cijenu i renome i naglo postali popularni u zemljama iz kojih dolaze. To je slučaj i sa našim Bešićem, momkom koji je u reprezentaciju stigao na mala vrata a na terenu je pokazao da će u budućnosti biti vođa našeg nacionalnog tima.

Možda Bosna i Hercegovina nije oduševila, ali oduševio je Muhamed Bešić. Defanzivni vezni našeg tima proslavio se u premijernom susretu sa Argentinom kada mu je povjeren najteži dio posla - zaustaviti Messija. Ne možemo reći da ga je Bešić "stavio u džep" (Messi je postigao gol), ali sasvim sigurno je uradio onoliko koliko je mogao. Messi nije briljirao u toj utakmici i da nije majstor kakav jeste, Bešić bi sigurno te noći ponio epitet igrača utakmice. Podatak da je pretrčao najviše od svih aktera utakmice (12.271 m) dovoljno govori o partiji kojom je novopečeni Zmaj skrenuo pažnju na sebe.

Bešić je, navodi Bleatcherreport, bio impresivan i u preostale dvije utakmice. Mnogo je vremena proveo sa loptom, igrao je beskompromisno, požrtvovano i pametno. Zabilježio je 223 pasa uz sjajan procenat uspješnosti od 91%. Po tom segmentu je, uz Pjanića, najbolji pojedinac u redovima Zmajeva.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Bešićeva cijena je naglo porasla, ali se ne može sada utvrditi kolika je ona tačno. Prema Transfermarktu, Bešić je uoči Mundijala vrijedio mizernih milion eura, a sada je ta cifra možda i desetak puta veća.

Pored Bešića, neki od igrača koji su skrenuli pažnju na sebe u grupnoj fazi Mundijala su i Islam Slimani, Ahmed Musa, Enner Valencia, Ricardo Rodriguez, Kostas Manolas, Serge Aurier...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.