Bh. fudbaler u avanturi života: Vrućine su velike, a aligatore srećem svaki dan

Iz Čelika otišao u Maleziju

Bh. fudbaler u avanturi života: Vrućine su velike, a aligatore srećem svaki dan · Intervju

Kada u pregovorima dobijete stan i auto na korištenje, pristojnu platu, onda tu nema mnogo razloga da se razmišlja. Kofer sa ljetnom odjećom se spakuje i pravac, naprimjer, Malezija.

Na ovu egzotičnu destinaciju 'trbuhom za kruhom' zimus je otišao i Tarik Isić. Loša situacija u Čeliku primorala ga je da napusti Bilino polje i upusti se u azijsku pustolovinu, a potpisivanju za tamošnji Perak prethodio je probni rad kroz koji je uspio pokazati da zaslužuje priliku.

Kakvi su mu dojmovi nakon što je prvi put otišao iz BiH, kakav je fudbal i život u Maleziji i koja je razlika između tamošnjih i ovdašnjih uvjeta otkrio nam je u razgovoru dok traje pauza zbog koronavirusa.

Fudbal, a pogotovo život u Maleziji, zna biti jako zanimljiv.

"Svi znamo da u bh. fudbalu nije najbolja situacija, da svi više-manje teže da idu u inostranstvo i tamo pokušaju nešto zaraditi. Kada mi se ukazala šansa da idem u Maleziju nisam se mnogo dvoumio jer je pitanje hoće li opet nekad doći, a više nisam ni toliko mlad, mora se misliti i na budućnost", javio se Isić iz Malezije za SportSport.ba i potom nastavio priču:

"O fudbalu i samoj zemlji nisam toliko znao. Otišao sam praktički u nepoznato, ali nisam zažalio. Klub je dobro organizovan, svako se bavi svojim dijelom posla, tako da je na meni da, čim počne sezone, opravdam povjerenje igrama na terenu."

Isić nakon razlaza sa Čelikom otišao daleko od BiH

Mnoge stvari su ga, priznaje, iznenadile.

"Narod kao narod je mnogo ljubazan, gostoprimljiv i gotovo uvijek nasmijan. Teško se jedino bilo naviknuti na klimu. Dođete iz minusa odjednom na mjesto gdje je temperatura iznad 35 stepeni, velika je vlaga, nekada se moraš okupati i pet puta u danu", kroz smiješak dodaje Isić.

Rekao je par riječi i o tamošnjem fudbalu.

"Dosad sam odigrao četiri utakmice za Perak i po onome što sam vidio mogu reći da je fudbal drugačiji nego kod nas. Recimo, taktički su slabiji, ali ovdje ima dosta dobrih stranih igrača. I tereni su odlični. Inače ovdje se najvjerovatnije fudbal neće igrati sve do 1. septembra. Malezijci ne žele rizikovati, čekaju da se sve stabilizuje."

Dane najčešće provodi igrajući PlayStation, a prilagodbu mu olakšavaju i ljudi s naših prostora.

"Tu je Anthony Golec, Australac koji je porijeklom iz Hrvatske, a puno vremena provodim i sa trenerom Mehmetom Durakovićem. Uvijek je lakše kada imate nekoga ko govori istim jezikom kao i vi."

Otkrio je još neke zanimljivosti.

"Posebno ću pamtiti prvo gostovanje. Putujemo i stanemo usput na neko odmaralište, izlazim iz autobusa, kad ono 50 metara od mene slonovi hodaju. Najnormalnije. I ovdje gdje živim, recimo, ima jedno vještačno jezero u kojem se nalaze aligatori. Prolazim kraj njih skoro svaki dan."

Mali broj fudbalera iz BiH je inače imao priliku igrati u Maleziji. U Sarawaku je veliki trag ostavio Muamer Salibašić, koji je jedan dio karijere proveo u Željezničar, a sa Grbavice je u Maleziju devedesetih godina otišao i Alen Bajkuša. On je nosio dres Penanga.

Top Komentari

RASanticeva
Jako zanimljiva liga, ali realno jednostrana jer je posljednji put netko osim JDT-a prvak bio prije par godina tako da je u biti sve to JDT pa ostatak timova u po deke sto kazu u nas
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije