Šta su nam pokazali prvi evropski mečevi bh. predstavnika?

Dvije pobjede i remi

Šta su nam pokazali prvi evropski mečevi bh. predstavnika? · Komentar

Adnan Beganović

Tuzla City i Borac su slavili u premijernim evropskim nastupima, dok je Zrinjski remizirao. 

Tri utakmice, dvije pobjede i remi, učinak je bosanskohercegovačkih klubova u prvim susretima evropskih klupskih takmičenja u novoj sezoni.

Borac i Tuzla City su u prvim mečevima Konferencijske lige opravdali uloge favorita u duelima sa B36 sa Farskih Otoka i Tre Pennom iz San Marina. Banjolučani su slavili 2:0 na svom terenu, a istim rezultatom je i Tuzla City savladao Tre Penne na gostovanju.

Tako da su oba kluba veoma blizu prolaska u narednu fazu, što je bilo i za očekivati, no treba istaći da ni Borac a ni Tuzla City nisu briljirali u premijernim evropskim nastupima.

Za protivnike su bh. klubovi imali fudbalske liliputance, a čini se da dobro promijenjeni sastavi u odnosu na prošlu sezonu i Borca i Tuzla Cityja, još uvijek nisu "uhvatili" formu koja obećava tako da će novi treneri Nenad Lalatović i Dragan Jović imati dosta posla kako bi svoje timove doveli do nivoa kakav i oni sasvim sigurno očekuju.

Borac je u Modriči protiv ekipe sa Farskih Otoka imao više od igre, ali nisu oduševili izabranici Nenada Lalatovića. Istina, prva im je službena utakmica, domaćini su bili na "gostujućem" terenu, malo je srbijanski stručnjak imao vremena za uigravanje "novog" tima, ali ipak očekivalo se mnogo više. Poprilično spor vezni red banjolučkog kluba, od kojeg se u susretima ovog tipa najviše očekuje, mnogo više je igrao u širinu nego u dubinu i teško je pravio višak na sredini, pa je sve izgledalo sporo.

Sreća za Velikana iz Platonove da je s druge strane "stajala" više amterska nego profesionalna ekipa, koja to nije znala iskorisiti, no iole ozbiljnija će sasvim sigurno Borcu napraviti mnogo problema. Na kraju svakako da treba naglasiti i da su gosti uspjeli stvoriti par opasnih situacija pred golom Borca što treba imati u vidu uoči revanš susreta. Svako opuštanje i poznato balkansko "lako ćemo" može skupo koštati bosanskohercegovačkog predstavnika.

Tuzla City je u historijskom, premijernom evropskom nastupu, sa 2:0 na gostujućem terenu savladao Tre Penne iz San Marina. Izabranici Dragana Jovića su dominirali tokom svih 90 minuta, no do pogodaka su stigli tek u sudijskoj nadoknadi. Jasno je da su Tuzlaci u ovom trenutku bolja ekipa od Tre Penna, ali isto tako je jasno da kadar sa kojim trenutno raspolaže Dragan Jović nije kadar koji će u Premijer ligi moći imati neku značajniju ulogu.

I mnogo bolje ekipe od Tuzla Cityja bi osjetile odlaske glavnih karika iz prošle sezone (Krpić, Džafić, Dofo i Morris) te povredu Mišića, pa i ne čudi što izabranici Dragana Jovića nisu do vrha napunili mrežu ekipe iz San Marina. No, pobjeda i to od dva razlike, koja s obzirom na viđeno u sinoćnjem susretu, garantuju prolaz u drugo pretkolo je ostvarena i u ovom trenutku je za Tuzla City to najbitnije. U miru se sada mogu spremati za revanš i duel sa Alkmaarom, a sasvim sigurno će agilna Uprava kluba u narednim danima u dogovoru sa stručnim štabom pojačati trenutni igrački kadar.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Aktuelni prvak naše zemlje, Zrinjski, za razliku od Borca i Tuzla Cityja nije uspio slaviti na otvaranju evropske sezone, ali i pored toga, može se reći da nije razočarao. Plemići su u 1. pretkolu Lige prvaka u Mostaru snage odmjerili sa Sheriffom, ekipom koja je između ostalog u prošloj sezoni savladala i aktuelnog osvajača Lige prvaka, Real iz Madrida. Istina, nije to taj Sheriff, ali je ipak ekipa sa mnogo evropskog iskustva koje u ovakvim duelima zna biti od velikog značaja i ekipa kojoj je u svakoj sezoni glavni cilj plasman u frupnu fazu nekog evropskog takmičenja.

U dosta tvrdoj predstavi u kojoj su oba trenera, Sergej Jakirović i Stjepan Tomas, igru postavili tako da je najbitnije sačuvati sopstvenu mrežu, nije se umiralo u ljepoti. Čekala se neka greška protivnika, vodila se rovovska borba na sredini, pa se već nakon 20-ak minuta moglo pretpostaviti da će to biti meč bez mnogo pogodaka. Završilo je 0:0 što Zrinjskom ostavlja priliku za plasman u 2. pretkolo Lige prvaka, no ipak se čini, da će za ostvarivanje tog cilja, Plemićima trebati sportske sreće ali i malo više hrabrosti. Sve kada se sabere i oduzme, Plemići mogu igrati sa Sheriffom i nekako se stiče dojam da bi uz malo više hrabrosti i igre s kojom su pokorili Premijer ligu, moldavski prvak pao Pod Bijelim Brijegom.

Na kraju važno je dodati da su svi naši predstavnici utakmice počeli bez dva igrača "zaštićenog godišta" što će morati u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Zapravo,  Dragan Jović i Sergej Jakirović su u početnih 11 uvrstili po jednog igrača "zaštićenog godišta", Belmina Mešinovića i Petra Sučića, pa se može reći da su treneri naših klubova koji igraju u Evropi, imali veoma teške zadatke u pripremnom periodu - spremati ekipu za evropska takmičenja i ekipu za domaće prvenstvo. Očekivalo se da na golu Borca bude Nikola Ćetković, no Lalatović je povjerenje ukazao iskusnom Bojanu Pavloviću, pa je reprezentativni čuvar mreže utakmicu gledao s klupe za rezervne igrače. Nije to dobro za Ćetkovića, kojem trebaju nastupi, ali za očekivati je da će srbijanski stručnjak u prvenstvu prednost dati mladom bh. čuvaru mreže.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Edin
Fudbalski Zrinjski daleko ispred ostalih klubova iz premijer lige. Po prvi put u zadnjih 25 godina vidi se jedna prava fudbalska ekipa. Takticki, tehnicki to jako dobro izgleda. Svaka cadt Jakirovicu. Do sada je vec napravio cuda. Bilniji treba dati dostojnu priliku u reprezentaciji. Bravo momak za sve
5 6
magistar
Nakon razočaravajućih nastupa u pripremama Velež će dizati formu i atmosferu i biti veoma opasan rival u borbi za top 3. Zrinjski nakon početne euforija prošlosezonskim nasupima u najlošijoj konkurenciji u istoriji PL BiH, ispašće od Šerifa splasnuće i krenuti silazno. Sarajevo će biti mnogo jako, a i Borac takođe.
6 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi