Bičakčić o izbjegličkom životu: Majčine riječi dale su mi motivaciju

Filmska priča zaintrigirala Nijemce

Bičakčić o izbjegličkom životu: Majčine riječi dale su mi motivaciju

Ermin Bičakčić imao je veoma trnovit put da postane ono što je danas. Njegov život za mnoge izgleda kao bajka - popularan je, igra u jednoj od najjačih liga i uz to zarađuje veliki novac, no u prošlosti susretao se sa stvarima koje su mu kasnije mnogo pomogle da mentalno očvrsne i cijeni uspjeh koji je napravio.

Ovaj defanzivac Hoffenheima je iz naše zemlje otišao kada je imao svega dvije godine. Bio je to period agresije na BiH, kada mnoge porodice, poput Bičakčičeve, nisu imalu drugu opciju nego da spakuju kofere i bolji život potraže negdje drugdje, a počeci u Njemačkoj, priznaje danas, nisu bili nimalo laki.

"Ne sjećam se mnogo detalja jer se puno toga dogodilo. Nije mi bilo jasno zašto idemo iz BiH, bio sam još dijete, ali kako sam bivao stariji, tako su mi stvari postajale sve više jasnije. Ono čega se jasno sjećam jeste da tokom izbjeglištva dugo nije bilo mjesta za koje smo mogli reći: 'Stigli smo, ovdje smo kao kod kuće'", ispričao je Bičakčić za Spox, pa nastavio:

"Taj osjećaj sam dobio tek kada smo došli u Möckmühl u kojem je moj otac pronašao prvi posao. Tek tada sam se počeo malo više da družim s drugom djecom. Nismo ni tada znali koliko ćemo moći ostati, vladala je neizvjesnost, ali kasnije kada sam krenuo u školu shvatio sam da je Njemačka moja nova zemlja, da tu ostajem..."

Prisjetio se i uvjeta u kakvim je živio.

"Živjeli smo kod čovjeka kod kojeg je moj otac radio, to je zapravo bio objekt koji je pripao firmi, nešto kao kontejner. Tada, još kao dijete, shvatio sam da nikoga od prijatelja ne mogu pozvati tu, to ustvari nije bila kuća. Majka je često znala reći: 'Voljela bih da ti mogu pružiti više'. To su trenuci koji vas promijene, koji vam daju motivaciju da napravite nešto od svog života i da kažete sebi: 'Nekada ću ja nama to i omogućiti'. Sve to mi je pomoglo da danas budem profesionalac."

Zbog svega što je prošao, danas se trudi pomoći svima.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Situacija u današnjem svijetu nije baš najbolja, teško je zanemariti ono što se dešava. Nastojim da pomognem koliko mogu i rekao sam svojoj porodici i prijateljima: 'Ako znate gdje mogu pomoći, na bilo koji način, uključit ću se odmah'. Ne mogu, naravno, baš svima, ali trudim se da pomognem..."

Danas je Bičakčić igrač koji iza sebe ima više od 100 utakmica u Bundesligi, a sjajne igre koje pruža nedavno su mu donijele i novi ugovor u Hoffenheimu, koji ga je učinio jednim od najplaćenijih u timu.

Promo

Oglasi