Osam godina od dana ponosa i slave: Kultni stadion i prkosan debi jedne male, ali ponosne zemlje

Meč Argentina - BiH

Osam godina od dana ponosa i slave: Kultni stadion i prkosan debi jedne male, ali ponosne zemlje

E. Ganibegović

Na današnji dan prije osam godina fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovina debitovala je na jednom, za sada i svom jedinom, velikom takmičenju - Svjetskom prvenstvu u Brazilu. 

Nakon najboljih kvalifikacija u našoj historiji gdje smo iza sebe ostavili Grčku, Slovačku, Litvaniju, Latviju i Lihtenštajn, žrijeb nas je u grupi F na Svjetskom prvenstvu spojio s Argentinom, Nigerijom i Iranom.

Sudbina je tako htjela da debi upišemo na kultnoj Marakani u Rio de Janeiru protiv velike Argentine kojoj smo te noći itekako pokazali zube. 

Nije dobro krenulo, Sead Kolašinac je nespretno postigao autogol već u trećoj minuti te oborio rekord - to je najbrži autogol u historiji Svjetskih prvenstava. Igrali smo nakon toga dobro, stvarali šanse, ali Argentina preko Lionela Messija dolazi do drugog gola.

Ipak, čovjek rođen za historijske golove, Vedad Ibišević, u 85. minuti nakon sjajne asistencije Senada Lulića postiže gol za konačnih 2:1, prvi gol naše reprezentacije na velikim takmičenjima.

Rame uz rame s finalnom utakmicom, ovaj meč je uživo pratilo najviše gledalaca na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. 

Kapacitet stadiona Maracana u Rio de Janeiru, najvećeg stadiona u Brazilu, iznosi 74.738 mjesta i u dva navrata je taj stadion na tom Mundijalu bio rasprodan.

Maracana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta na utakmici Argentina - BiH, te u finalnom meču kada su Nijemci nakon produžetaka savladali Argentinu. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Nismo imali za čim da žalimo nakon te utakmice, čekali smo 21. juni i duel u Cuiabi protiv Nigerije i o toj utakmici i sudijskoj krađi koja nas je ostavila bez plasmana u osminu finala nije potrebno trošiti riječi.

Pobjedom protiv Irana 25. juna od 3:1 golovima Džeke, Pjanića i Vršajevića završili smo nastup na Svjetskom prvenstvu, te se nadamo da ćemo se nakon 10 godina, u ljeto 2024. godine, na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj vratiti na velika takmičenja. 

Top Komentari

grom
Nikad jaču ekipu nismo imali nit će mo imat,**** nas kengur **** sve svoje
2 0
FahroKonjHodzic
ispali posle dva kola kokuzi
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti