Interes je možda nikad gori, ali Luksemburg ima posebno mjesto u historiji reprezentacije BiH

Ovo će nam biti sedmi susret

Interes je možda nikad gori, ali Luksemburg ima posebno mjesto u historiji reprezentacije BiH

Eldar Ganibegović

Fudbalska reprezentacija BiH večeras na Bilinom polju igra prijateljsku utakmicu protiv Luksemburga.

S obzirom na to da je reprezentacija Bosne i Hercegovine u katastrofalnom nizu, ima samo dvije pobjede od početka 2020. godine i to protiv neevropskih selekcija (Kuvajt i Kazahstan), te na poraz u petak od Gruzije koji je četvrti u nizu, interes je nikad manji.

Vidjeli smo da se čak i dijele karte za večerašnju utakmicu, samo ne bi li što više ljudi bilo na stadionu. Podsjetimo, protiv Gruzije je prema zvaničnim podacima na tribinama Bilinog polja bilo tek oko 2.000 gledaoca, a večeras se očekuje još manje.

Ipak, navijači Bosne i Hercegovine trebali bi da znaju jednu vrlo zanimljivu činjenicu kada je u pitanju reprezentacija Luksemburga.

Naime, to je reprezentacija protiv koje su naši Zmajevi odigrali najviše utakmica, a da imaju stopostotan učinak - sve pobjede. Na šest utakmica protiv večerašnjeg protivnika, dakle, imamo šest pobjeda.

Prvu utakmicu protiv njih odigrali smo na današnji dan prije tačno 19 godina u kvalifikacijama za EP 2004. godine. Pogocima Bolića i Barbareza slavili smo s 2:0.

Oglasi

Drugu utakmicu u tim kvalifikacijama odigrali smo 10. septembra 2003. godine i slavili minimalnu pobjedu golom Sergeja Barbareza.

Naredni meč bio je prijateljskog karaktera, a odigrao se 31. marta 2004. na Josy Barthel i tada su nam Luksemburžani postigli jedini gol - 1:2 smo slavili. Misimović i Bolić su zabijali za nas, da bi pred kraj utakmice poraz domaćina ublažio Huss.

Domaćin narednog susreta ponovo je bio Josy Barthel stadionu i to u septembru 2010. na otvaranju kvalifikacija za EP 2012., a pogocima Ibričića, Pjanića i Džeke u razmaku od 6. do 16. minute slavili smo 0:3.

Opet smo se susreli u 9. kolu na Bilinom polju u oktobru 2011. Nezapamćena kiša je padala tog dana u Zenici, ali to nas nije spriječilo da upišemo uvjerljivu pobjedu od 0:5, a strijelci su bili Džeko, Misimović (2), Pjanić i Medunjanin.

Posljednji meč je opet bio prijateljskog karaktera i na Josy Barthel stadionu, a odigran je 25. marta 2016. godine. Slavili smo s 0:3, a pogotke smo postigli vrlo kasno, u posljednjih dvadesetak minuta susreta.

Prvo je Channot postigao autogol, zatim sretno i spretno za 2:0 pogađa Milan Đurić, i za kraj ljepotica Miralema Pjanića iz slobodnog udarca.

Od ostalih reprezentacija protiv kojih imamo stopostotan učinak tu su Slovenija (četiri utakmice) i te sa po dvije utakmice Bjelorusija, Latvija, San Marino, Andora i Gibraltar.

Iako nije relevantno, navest ćemo i selekcije protiv kojih smo igrali po jednu utakmicu i pobijedili, a to su: Švicarska, Kuvajt, Gana, Urugvaj, Obala Slonovače, Alžir, Čile, Južna Afrika, Bahrein, Azerbejdžan, Vijetnam, Indonezija, Oman i Bangladeš.

Utakmica Bosna i Hercegovina - Luksemburg počinje u 20:45 sati. 

Top Komentari

ThrillerHz
Veceras rusimo i taj 100% niz sto imamo
5 0
MirzACM
Interes nikad gori, pitam se sto je tako
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi