"Umjesto bjanko izdavanja licenci, osigurajte normalne uslove za rad novinara"
FOTO: Udruženje sportskih novinara

USN ima poruku za FSBiH:

"Umjesto bjanko izdavanja licenci, osigurajte normalne uslove za rad novinara"

Haris Zilić

Novinarske lože, pozicije, uslovi za rad novinara jedan su od primarnih uslova diljem fudbalske Evrope kada su u pitanju stadioni. Gleda se da se novinarima omoguće što kvalitetniji uslovi jer novinari su ti koji javnosti lansiraju dešavanja sa utakmica iz minute u minut.

Međutim u Bosni i Hercegovini situacija je potpuno drugačija.

Rijetko koji stadion ima kvalitetne uslove za rad novinara, a posebna priča je stadion "Asim Ferhatović Hase" koji nema osnovne uslove za bilo kakav novinarski rad.

Godinama unazad, udruženje sportskih novinara u Bosni i Hercegovini traži od nadležnih organa NFSBiH i klubova u našoj zemlji da osiguraju humane uslove za rad sportskih novinara.

Kap koja je prelila čašu bio je posljednji derbi Sarajeva i Željezničara.

Na Koševu nema stolova za novinare, kabine su u užasnom stanju, WC nije u funkciji, nema struje, vode i ono najbtinije na našem najvećem stadionu nema interneta.

Oglasi

Tim povodom Udruženje sportskih novinara u BiH oglasilo se saopštenjem kojeg prenosimo u cjelosti:

"Povod za još jedan apel je vječiti derbi Sarajeva i Željezničara, odigran na stadionu koji nosi naziv Asima Ferhatovića Haseta i ima prefiks "olimpijski".

Takav stadion, na zapadnoj tribini, nema gotovo nikakve uslove za rad novinara. Ne postoje radni stolovi, u toaletima nema vode i struje, a prijeko neophodni internet za rad novinara je misaona imenica.

U trenutku kada, ne u razvijenoj Evropi nego u bliskom regionu sportski novinari imaju odlične uslove za rad, u Bosni i Hercegovini se novinari 2023. godine susreću sa problemima koji su imanentni najnerazvijenijim zemljama svijeta.

Da budemo jasni, nehumani uslovi za rad novinara nisu prisutni samo na "Olimpijskom" stadionu. Iako posljednjih godina kontinuirano ulažu u infrastrukturu, u FK Velež još uvijek nisu shvatili da novinarima moraju osigurati adekvatne uslove za rad. Da o manjim gradovima i stadionima u našoj zemlji ne govorimo.

Stoga, udruženje sportskih novinara u Bosni i Hercegovine zahtjeva od Nogometnog Saveza Bosne i Hercegovine hitnu reakciju koja će sportskim novinarima osigurati adekvatne uslove za rad na stadionima širom zemlje. Umjesto bjanko izdavanja licenci za takmičenje u Premijer ligi BiH, potrudite se da već nakon posljednjeg sudijskog zvižduka u 33. kolu Premijer lige krenete u akciju stvaranja uslova za rad sportskih novinara u BiH", navodi se u saopštenju.

Top Komentari

user1659354598
Lavor
3 0
user1680563303
Brravo cika Ismire...Mnogo ste jaki...Kvvalitet prike svega..hahahahah...Ajla odlazi..
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi