Reprezentacija s Kariba želi iskoristiti taktiku BiH kako bi se plasirala na Svjetsko prvenstvo

Žele na Mundijal za četiri godine

Reprezentacija s Kariba želi iskoristiti taktiku BiH kako bi se plasirala na Svjetsko prvenstvo

Eldar Ganibegović

U Kataru na Mundijalu zaigrati neće, ali se reprezentacija Jamajke uveliko priprema za nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine koj će organizovati Kanada, SAD i Meksiko. 

Reprezentacija Jamajke zauzela je šesto mjesto u kvalifikacijama zone CONCACAF za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Kataru i na sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu moraju čekati još najmanje četiri godine. Tada će im se, međutim, otvoriti velika prilika koju "Reggae Boysi" namjeravaju iskoristiti.

Sve zato što će se sljedeće Svjetsko prvenstvo 2026. igrati na stadionima u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Meksiku, odnosno tri najbolje momčadi iz zone CONCACAF. A kako domaćini uvijek imaju zagarantovano učešće na glavnom turniru, vrata Svjetskog prvenstva otvaraju se manjim ekipama iz ove zone, uključujući Kostariku, Honduras ili Jamajku. Tim više što će Svjetsko prvenstvo 2026. godine biti prvo na kojem će igrati ne 32, već 48 momčadi.

Plan Jamajke je privući igrače iz Premiershipa i Chamionshipa

Reprezentacija Jamajke već ima nekoliko poznatih igrača na engleskim terenimakao što su Michail Antonio iz West Hama, Leon Bailey iz Aston Ville, Andre Gray iz Queens Park Rangersa i Ravel Morrison iz Derby Countyja. Jamajčanski savez, međutim, radi na dovođenju još igračaiz Engleske, a planovi su im impresivni.

Koga se potiče da igra za Jamajku? Na spisku se nalazi čak deset imena, uključujući Demaraia Graya iz Evertona, Maxa Aaronsa iz Norwich Cityja, koji se ranije okušao u Barceloni i Bayernu, Rica Henryja iz Brentforda, Morgana Gibbsa-Whitea iz Wolverhamptona (nedavno posuđen Sheffield Unitedu) i Nathana Fergusona Crystal Palacea.

Osim toga, tu su i neki manje poznati igrači, kao što su veznjak Stoke Cityja Lewis Baker, defanzivac Swanseaja Joel Latibeaudiere ili mladi talenti - Kido Taylor-Hart iz Arsenala, Luke Badley-Morgan iz Chelseaja i Xavier Benjamin iz Fulhama.

Oglasi

Za cijelu stvar brinu se selektor jamajčanske reprezentacije Paul Hall i Fitzroy Simpson, bivši reprezenativac ove zemlje koji je rođen u Velikoj Britaniji. 

"Paul je vrlo odlučan za plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Mnogo je igrača koji bi mogli da nam pomognu. Ovi igrači bi htjeli igrati na Svjetskom prvenstvu i Paul misli da bi mogli pomoći momčadi da prijeđe na sljedeću razinu u zoni CONCACAF-a. Želimo imati što više kvalitete i talenta, da se cijela momčad razvija s igračima i trenerom", rekao je Simpson u razgovoru za Daily Mail.

"Paul namjerava dati ovim igračima priliku da postanu stalni državljani i igraju na mjestima kao što je stadion Azteca u Meksiku. Naravno, Engleska je dom mnogima od ovih igrača, ali tamo definitivno ima više konkurencije. Možete biti izvanredan igrač i nikada ne biti u reprezentaciji Engleske. Također sam mislio da ću jednog dana moći zaigrati za englesku reprezentaciju, ali sam se odlučio igrati za Jamajku i to je bila jedna od najboljih stvari koje sam napravio u životu", dodao je.

Sličnost s Bosnom i Hercegovinom

Naša reprezentacije je jedini put na velikom takmičenju nastupila 2014. godine u Brazilu kada je ta zemlja bila domaćin Svjetskog prvenstva.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Upravo je tada okosnica naše reprezentacije bila sačinjena od igrača koji su odrasli vani i mogli igrati za druge reprezentacije, kao što su Asmir Begović (Kanada), Sead Kolašinac (Njemačka), Ermin Bičakčić (Njemačka), Miralem Pjanić (Francuska i Luksemburg), Haris Medunjanin (Holandija), Tino Sven Sušić (Belgija i Hrvatska), Sejad Salihović (Njemačka), Zvjezdan Misimović (Jugoslavija, kasnije Srbija i Crna Gora), Vedad Ibišević (SAD)...

Jamajka je trenutno 64. reprezentacija na FIFA-inoj ljestvici, iako se prošle godine mogla pohvaliti čak 45. pozicijom na svijetu.

Oglasi