Majski deja vu

Već viđeno

Majski deja vu

E. Ganibegović

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev danas je održao u Sarajevu press konferenciju na kojoj je saopštio spisak igrača na koje će računati u junskim mečevima Lige nacija. 

Kako nas u deset dana očekuju četiri utakmice, spisak je širi nego inače pa skoro da niko nema zamjerku zašto nije pozvan ovaj ili onaj izuzimajući Asmira Begovića za kojeg se više i ne pita zašto nije na spisku.

Na spisku bugarskog stručnjaka nije bilo niti Milana Đurića, napadača Salernitane koja je napravila čudo u Seriji A ove sezone, dignuvši se iz ponora i izborivši ostanak u eliti.

Dobio je selektor pitanje o korpulentnom napadaču i na iznenađenje prisutnih saopštio da je Milan odlučio da završi reprezentativnu karijeru.

"Pričali smo, on završava reprezentativnu karijeru i zbog toga nije na spisku", kratko je rekao Petev.

Nedugo nakon toga, objavom na Facebooku i sam Milan Đurić potvrdio je da je došao kraj igranja u dresu s najdražim grbom.

Oglasi

"Zahvaljujem se svim trenerima i saigračima koji su godinama činili da se osjećam dijelom grupe i ponosnim što nosim dres Bosne i Hercegovine širom Evrope i svijeta", napisao je Đurić i nastavio:

"Zahvaljujem se navijačima jer su uvijek činili da se osjećamo voljeno. Vrijeme je da svoju šansu dobiju mladi igrači, da ostave svoj trag i da budu u mogućnosti da ostvare ciljeve kojima se svi nadamo! Želim svima sve najbolje i našoj zemlji u budućnosti".

Sjajni napadač je dres reprezentacije Bosne i Hercegovine oblačio 15 puta i postigao je sedam pogodaka.

Đurić je bio miljenik navijača naše selekcije, a to je postao prvo nakon golova protiv Velsa i Kipra u oktobru 2015. godine koji su nam donijeli baraž za EURO, a nakon toga i s četiri gola, po dva Danskoj i Japanu, koji su nam donijeli prvi i jedini trofej u historiji, Kirin kup osvojen prije šest godina u Japanu.

Deja vu

Prošle godine u maju, istina četiri dana ranije, 21. dana u mjesecu, Ivaylo Petev je također saopštavao spisak i to za junske prijateljske utakmice protiv Danske i Crne Gore, te javnost poprilično šokirao izjavom da je Edin Višća odlučio završiti reprezentativnu karijeru.

Oglasi

Nedugo nakon toga, Višća je turskim medijima obrazložio svoju odluku.

"Prošle godine smo izgubili od Sjeverne Irske u play-offu za EURO 2020. Tad sam sjeo i razmišljao. Igrao sam za reprezentaciju 10 godina. Mislio sam da je vrijeme za novu generacaiju, zato sam i donio ovu odluku. Nije lako, posebna stvar je igranje za reprezentaciju, ali imam 31 godinu i uvijek želim dati najbolje od sebe", kazao je brzonogi fudbaler i još istakao:

"Sezona je naporna, raspored je zgusnut, odlučio sam da se povučem i da dam priliku mladima. Takođe sam imao ozbiljnu povredu i nisam igrao skoro tri mjeseca. Stoga sam mislio da je ovo najbolje vrijeme za prekid reprezentativne karijere."

Podsjetimo, Višća je osmog oktobra 2020. godine promašio penal protiv Sjeverne Irske u baražu za EURO i dobio je mnogo uvreda od strane navijača, zbog kojih psihički nije bio spreman za duel u Ligi nacija koji je tri dana kasnije naša selekcija igrala na Bilinom polju protiv Holandije (0:0).

Debi u reprezentaciji Bosne i Hercegovine imao je u decembru 2010. godine u prijateljskoj utamici sa Poljskom (2:2), a bio je i član zlatne generacije koja se plasirala i nastupila na prvom i jedinom velikom takmičenju, Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Najbolji meč u nacionalnom dresu odigrao je 2018. godine kada je u prijateljskoj utakmici protiv Južne Koreje zabio hat-trick, a posebno se izdvaja posljednji gol u tom meču koji je prava ljepotica.

Višća se od reprezentacije oprostio u dobi od 31 godine, a Đurić tri dana nakon što je napunio 32, te, gledajući igre kakve pružaju u svojim klubovima, dojam je da su još mnogo mogli dati reprezentaciji.

Top Komentari

Al. Ha
Hajradinovic
1 0
Kiss
Dobar je Višća ali spram klupskog igranja malo je dao za reprezentaciju,brat bratu
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi