Bilbija: Reprezentacija mi je 'rak rana', ispričat ću vam anegdotu s Baždarevićem

Ofanzivac Plemića za SportSport.ba

Bilbija: Reprezentacija mi je 'rak rana', ispričat ću vam anegdotu s Baždarevićem · Intervju

U posljednjih10 godina igrač koji je obilježio Premijer ligu je svakako Nemanja Bilbija. Uvijek nasmijan , dobro raspoložen i spreman za otvoren razgovor. Tako je bilo i ovaj put. 

Bilbija se vratio u Zrinjski i sa svojim klubom nalazi se na pripremama u Međugorju, a nakon napornog dana odvojio je vremena i za razgovor za SportSport.ba.

Za početak smo ga upitali kako mu se danas čini igrački kadar ekipe obzirom da je prošla godina otkad nije tu i nekoliko igrača se promijenilo.

"Dobar je igrački kadar, samo da nas zdravlje posluži i opet će Zrinjski igrati dobru ulogu u Premijer ligi".

Mogu li se navijači i ovog puta nadati tituli s Bilbijom?

"Pet bodova smo iza. To su dvije utakmice, nije to puno. Moramo početi pobjeđivati i one manje utakmice. Iz meča u meč moramo ući u top tri, ako se onda ukaže šansa za titulu, iskoristit ćemo je", kaže Bilbija.

Potom smo se prisjetili njegovih početaka u Premijer ligi BiH. Bilo je to prije više od 10 godina i to u Borcu iz Banja Luke.

"Bilo je to davne 2009. godine. Mislim da sam čak i Kupu igrao prije toga, znači kraj 2008. godine. To je neki moj početak... Meni je to sve bilo lako jer kad sam debitovao u Kupu i odmah dao tri gola. Kasnije sam i na debiju u ligi dao gol, pa mi je početak bio nešto laganiji, iako nikada ne možete reći da je nešto lako".

Iz ove perspektive, da li mislite da ste mogli više u karijeri ili ste zadovoljni postignutim?

"Ja uvijek kažem da sam zadovoljan. Imao sam uspjeha sa klubovima, vidio sam i malo svijeta... Moglo je i bolje, ali da su se neke kockice položile. Bilo je i nekih ponuda, ali uvijek su me ugovori spriječavali. Ali, ne žalim, evo opet sam tu, treniram, radim i čekam novu šansu".

Da li se neki poznatiji klub nekada raspitivao za Vaše usluge?

"Imao sam jednu dobru ponudu iz Holandije dok sam još u Borcu bio. Venlo je bio u opticaju, mislim da je bila 2008. godina. Ipak, kockice se nisu posložile i na kraj sam otišao Novi Sad te potpisao za Vojvodinu", prisjetio se Bilbija.

Prije godinu dana napustio je Zrinjski i zaputio se u Južnu Koreju. Potpisao je za Gangwon FC. Tu mu je bilo najbolje iz finansijskog aspekta, a i sam život je, kako kaže, za 10.

"Za neki život i neki finansijski dio Koreja je bila najbolja u mojoj karijeri. Život je za 10. Bio sam tamo s porodicom, od fudbala, zakona i života, sve je za 10. U Sarajevu sam proveo dvije dobre godine, u Zrinjskom dobre tri... Svaki klub mi je ostao u lijepom sjećanju".

Kakav Vam je bio život u Koreji?

"Kuhinja je broj 1 što mi nije odgovaralo. Ljuto, slatko i kiselo je kod njih u jednom jelu. Loše mi je bilo što se toga tiče kada je supruga došla i počela kuhati. Prije nego što se to desilo, bilo mi je jako teško. Ali od aprila prošle godine sve je bilo lakše. Ipak, sve je to jedno veliko iskustvo".

Koliko se tamošnji fudbal razlikuje od našeg?

"Oni su veliki radnici i šta im trener kaže to je to. U tome se 100 posto razilikuju od ostatka svijeta. Nikada ne odustaju, stvarno su uporni. Mogu 100 puta pogriješiti i opet će uraditi svoje. Na kraju meča trener pruži ruku, sutra je novi trening i to je to".

Dolazimo i do reprezentacije. Upisao je samo jedan nastup i to prije dvije godine u prijateljskom meču...

"Čast je igrati za reprezentaciju i dan danas to želim. Ali, to mi je iz godine u godinu hajmo reći neka 'rak rana'. Šta god da sam uradio, nisam dobio šansu. Četvrti sam u historiji na listi strijelaca Premijer lige, ali nisam dobio priliku. Neću ulaziti u detalje zašto je to tako, ali volio bih da je bilo drugačije".

"Ispričat ću vam anegdotu sa selektorom Mehmedom Baždarevićem. Objavio je širi spisak fudbalera s kojeg su četvorica trebala otpasti. Meša me je u utorak nazvao i rekao da sam ja jedan od te četvorice. Ja sam poslije toga za vikend dao tri gola Vitezu. Selektor nije promijenilo odluku i postavio sam sebi pitanje 'šta trebam uraditi da dobijem poziv?'"

Ima li u Premijer ligi BiH igrača za reprezentaciju?

"Mislim da nema. Ali, u nekom dijelu da neki igrači stasavaju tu uz Džeku, Pjanića i slične i naprave barem približno nešto kao oni, mislim da takvih igrača ima. Jer, vidimo mi da naši igrači koji odu i u Aziju ili sličnu zemlju, naprave ipak nešto, neki rezultat. Možda bi posebno mlađi igrači mogli dobiti tu neku šansu da treniraju u reprezentaciji jer bi za njih to bilo veliko iskustvo. U njih treba vjerovati".

Koliko naš državni tim može u play offu za plasman na Euro?

"Ja bih volio da se plasiramo. Meni je vremenska razlika pravila probleme u Koreji da pratim uživo mečeve kvalifikacija. Ja kad ustanem već je sve gotovo, samo sam mogao vidjeti naslove i tako dalje. Krivo mi je što nismo otišli direktno. Navijam svim srcem da ipak kroz play off odemo na Euro".

Vraćamo se Premijer ligi BiH. Koji Vam je najgori, a koji najbolji trenutak?

"Možda godina sa Zrinjskim kad smo bili otpisani kada je u pitanju borba za titulu, a na kraju smo je osvojili je bila najbolja. A, ona manje dobra, je možda prva sa Sarajevom koja je bila zahtjevna u svakom smislu, i od navijača, rezultata i tako dalje..."

Na kojem stadionu najviše volite igrati u Premijer ligi, a na kojem najmanje?

"Volim igrati na Koševu protiv Sarajeva i na Grbavici protiv Želje, ali i u Zencii gdje je atmosfera možda čak i najbolja. A najmanje? Možda na Pecari. Tu mislim da nisam nikada dao gol, jedino u Ligi prvaka protiv Ludogoretsa".

Ko je, po Vama, najbolji igrač lige?

"Pa možda Štilić. Vrlo dobar igrač. Posebno mi je impresivan onaj lob protiv Slobode. Ostao sam bez teksta tada, svaka čast..."

... a najbolji defanzivac?

"Pa, nije bilo nekog stvarno ekstra da me je ono baš nagazio. Ne bih mogao nikoga imenovati..."

Najbolji trener s kojim ste sarađivali?

"Baka (Blaž) Slišković, u svakom smislu. On ni s jednim igračem nije imao neki specijalni razgovor. Znao je ko može, ko ne može, ako me razumijete. Znao je promijeniti taktiku, ubacio je jednom mladog Nermina (Hajdarević) i on baš dadne gol protiv Želje. Prije meča na sastanku kad nam je rekao da on igra svi smo se iznenadili. A, na kraju mali dadne gol. Baka je broj 1. On kad me vidi bilo je dovoljno, razumjeli smo se lako. On prepozna situaciju, na kraju krajeva i dvije titule to potvrđuju".

Mladen Žižović?

"Ja sam s njim igrao u Borcu. Poznajem ga i kao igrača. Ne razlikuje se puno ni u odnosu na taj period kad je bio igrač. Sviđa mi se njegov stil. Zna sve. Mislim da će biti sjajan trener".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I za kraj, kako Vam je u Međugorju?

"Ovo je moja stara baza. I u mlađim kategorijama sam ovdje bio. Sve je super", zaključuje na kraju razgovora sjajni ofanzivac Plemića.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Merak1921
Psovao si Adilovicu i jos nekim igracima Želje majku b a l i jsku .. Necemo zaboraviti po****** mali.. ebemo ti Tamaru u pakaš
13 11
pjanke_1
Odvratan si mi postao poslije onog ponasanja na Kosevu kad smo vas ponizili. Valjda si konto da cete pobijediti sta li pa si se nasekirao. Ali kako god prema domacim navijacima se tako ne ponasa
7 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti