Bio je najluđi Željovac: "Saigrače sam hipnotizirao, Osim se plašio da neće moći hodati"
Serdarević sa Bekrićem proslavlja pogodak (Foto: SportSport.ba)

Nekadašnji fudbaler Željezničara i Veleža za SportSport.ba

Bio je najluđi Željovac: "Saigrače sam hipnotizirao, Osim se plašio da neće moći hodati" · Intervju

"Kada je Serdarević došao u Željezničar dva jutra zaredom sam ga zvao da idemo zajedno na doručak u hotel. Na kraju mi ni riječ nije odgovarao, samo je vrtio prstima bradu, na prvu sam pomislio da je lud. Treći dan mi je rekao da ga do 12 sati ne pitam ništa, da mu se ne obraćam, jer se u tim trenucima skoncentriše na nešto sasvim drugo. Poslije smo se prijateljili i proveli lijep period zajedno."

Anegdota je to koja Mirka Radovanovića asocira na Nedžada Serdarevića. Mrva, kako su ga zvali, bio je najluđi lik Željine svlačionice prije deset godina kada je na Grbavicu došla i titula. Među saigračima je bio popularan kao Noj, najbrža ptica na svijetu bila mu je opsesija u toj mjeri da je zidove svlačionice išarao njome, a bio je poznat i kao 'bioenergičar'. Amar Osim ga je upozoravao na radnje koje radi.

Uz smisao za humor, Serdarević je saigrače zabavljao i fudbalskim majstorijama. Bio je vezni igrač kakvih je u njegovo vrijeme bilo malo u Premijer ligi BiH, a osim Željezničara oblačio je još dresove Triglava, Primorja, Veleža... 

Gdje je i šta radi danas?

"Već neko vrijeme nisam fudbalski aktivan, stigle su me već i godine, tako da je došlo vrijeme da se okrenem nekim drugim stvarima. Ostao sam da živim u svom Mostaru, trenutno radim s mlađim kategorijama u Akademiji Futsal Mostar SG i mogu reći da sam prilično zadovoljan kako se stvari odvijaju. Ispunjava me taj posao. Ambicije sigurno postoje i za veći nivo, ali polako, korak po korak", kaže 38-godišnji Nedžad Serdarević na početku razgovora za SportSport.ba.

U BiH se najviše pamti kroz svoje igre u dresu Veleža, a bio je član i šampionske generacije Željezničara.

"U moje vrijeme sve je bilo kvalitetnije, od same lige do fudbalera koji su igrali u njoj, ali je bilo puno teže napraviti neku karijeru. Danas je, recimo, dovoljno da odigraš jednu dobru sezonu i klubovi se već otimaju za vas, dok tada nije bilo medija kao danas, niti je liga bila nešto praćena. Sada kada vratim film, igrao sam za svoj Velež godinama, bio sam i u Željezničaru, pa Sloveniji... Nije ni loše, no sigurno da je moglo i bolje. Dva puta sam također pozivan i u 'A' reprezentaciju BiH, što nije mala stvar."

View this post on Instagram

A post shared by nedzad serdarevic (@serdarevicnedzad) on

Velež je ljubav, sve ostalo je bio profesionalizam.

"U finanijskom smislu sam najbolje prolazio u Sloveniji, tačnije u Primorju. Tamo je sve bilo po PS-u i bilo je zadovoljstvo igrati u takvoj sredini, mada nije loše bilo ni u Željezničaru. Bili smo šampioni, atmosfera u i oko kluba je bila fantastična, kao i sami igrači. Inače sam se malo gdje zadržavao, sve su to bile kratke epizode, ali kada si igrač u BiH primoran si da ideš trbuhom za kruhom i tražiš sebi u tom momentu bolju soluciju."

Gledajući Transfermarkt, na Grbavicu je Serdarević stigao iz - Sarajeva?!

"Ne, ne... Mnogi misle da sam došao iz Sarajeva, to je greška na Transfermarktu, mada se vrlo lako moglo dogoditi da u karijeri obučem i bordo dres. Sa bivšim predsjednikom Sarajeva Merdanovićem sam 2008. godine bio praktički sve dogovorio, mislio sam da je to-to, ali onda je došla ponuda iz Slovenije i odlučio sam da odem u uređeniju ligu. Nisam se pokajao zbog toga."

Iz tih vremena kad je on igrao, kod nekih je trenera bolje prilazio, kod nekih ne toliko sjajno. Danas o svakom ima dobro mišljenje.

"Kada jednog dana odlučim da se ozbiljnije bavim trenerskom poslom, valja mi uzeti od svakog ponešto. Bilo je stvarno mnogo dobrih trenera s kojima sam sarađivao. U Veležu pamtim Džafića iz mlađih kategorija, zatim Selimotića, pa Hafizovića koji mi je sa šesnaest i pol godina dao priliku da debitujem za matični klub. To je tad bilo fascinantno. I danas sam mu zahvalan. Pamtim još Jurića iz GOŠK-a, Lučića iz Primorja, a ne smijem zaboraviti ni Osima koji je ostavio veliki utisak na mene."

Saradnja sa Osimom satkana je brojnim anegdotama.

"Osim je imao razumijevanja za nas igrače, znao je kad upotrijebiti ozbiljan pristup, a kad se zezati. Često mi kroz glavu prođu razne anegdote iz tog perioda, osmijeh mi odmah dođe na lice... Jedne prilike kada smo bili na pripremama saigračima sam 'prodavao' bioenergiju, odnosno hipnozu, što je bilo smiješno i njemu samom, pa mi je jednom prišao i rekao: 'Mrva, nemoj mi dirati igrače, sutra neće moći hodati'. Ma, to su vremena bila..."

Fotografija Zorana Jankovića.

Serdarevićeva opsesija bili su nojevi, crtao ih je po cijeloj svlačionici.

"Ha, ha, ha... Svi smo se međusobno skoro zvali nojevima, vladala je prava 'nojada' na Grbavici. Istina je da sam iza sebe ostavio brojne crteže, jer noj mi je nekako opsesija bio, koliko zbog samog izgleda, toliko i zbog toga što glavu zabije pod zemlju i pobjegne iz realnosti."

Kako mu danas izgleda Premijer liga BiH?

"Danas ne pratim baš mnogo Premijer ligu BiH, pretežno pogledam samo neke kvalitetnije utakmice ili pročitam po portalima šta se dešava. Puno se toga promijenilo kroz godine. Kao što sam rekao, kvalitet je u moje vrijeme bio puno bolji. Tada si u svakom klubu imao po dvojicu-trojicu majstora. U Sarajevu te dočeka jedan Smječanin, u Visokom Vranić, u Čeliku Brkić... Stvarno je bilo majstora i svako je mogao pobijediti svakoga. Što se tiče Premijer lige danas, vidim da je Sarajevo šampion, što mi je drago, jer su se tokom sezone pokazali kao najkvalitetniji tim. Vjerujem da će se i Željezničar konsolidovati tokom ljeta, a srećom od sljedeće sezone tu je i moj Velež koji uz adekvatna pojačanja može ponovo igrati važnu ulogu."

Prošle godine se našao na brojnim portalima zbog imitacije Blaža Sliškovića.

"Njegov verbalni okršaj na jednoj konferenciji za medije bio mi je toliko smiješan da sam za svoju dušu napravio imitaciju toga. Objavio sam video na Instagramu, za raju, ali na kraju pogledalo ga je više od hiljadu ljudi i bio je na brojnim portalima. Sutradan su se svi javljali, govorili: 'Mrva, šta je ono?'. Svima je smiješno bilo. Takav sam, volim se zezati i na svoj i na tuđi račun, a vjerujem da mi i Slišković nije zamjerio. Inače mi smo jako dobri privatno", kroz smijeh je rekao na kraju Serdarević.

View this post on Instagram

Blaž Sliskovic vas Brko 🤔🤔👊👊

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

A post shared by nedzad serdarevic (@serdarevicnedzad) on

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Avayan
HAHAHAHAAHAHHAAHAHAHAHHA..... Evo ih opet, zive u proslosti i placu pickice
7 0
red devil mo
Majstoreeeeeeeeeee!!!
1 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi