Bio je velika nada bh. fudbala, a danas se prisjeća: 'Posebna' povreda, Ćiro, Balotelli...

Trenutno igra u amaterskom rangu, te priznaje da ne može bez nogometa

Bio je velika nada bh. fudbala, a danas se prisjeća: 'Posebna' povreda, Ćiro, Balotelli... · Intervju

S. Mlaćo

Muhamed Mujić je bio velika nada bh. nogometa. Gotovi svi koji su ga iole pratili na zelenom terenu, predviđali su mu blistavu karijeru. 

Sve je krenulo kao iz najljepšeg sna. Počeo je u Budućnosti, u Slobodi je eksplodirao, pričalo se o transferu koji će Premijer liga dugo pamtiti, no povreda je bila jača.

Stigao je i do mlade reprezentacije, zabio Turcima, a danas je u amaterskom rangu. Ne predaje se, fudbal mu je velika ljubav, no jasno je da ništa neće biti kao prije.

Javio nam se iz Tuzle. Poštuje pravila, vjeruje da će doći dani kada će se život opet vratiti u normalu.

"U Tuzli živim već dvije godine, lijepo mi je tu, a trenutno igram za OFK Tuzla. Mnogo me cijene, prihvatio sam tu neku obavezu. U skorije vrijeme planiram završiti trenersku školu i nastaviti fudbalskim vodama", priča Mujić na početku razgovora za SportSport.ba.

Bez nogometa ne može.

"Aktivan sam, ne profesionalno, ali nogomet je moja ljubav. Ipak, imam tu posebnu povredu (  problemi sa kukom) za koju ne znam da li će uspjeti da je izliječim. Nada posljednja umire, pa tako i moj povratak profesionalnom nogometu. Nikad se ne zna šta nosi sutra".

I kada je 'nestajao' sa ozbiljne scene, imao je ponuda. Mnogi su vjerovali poznavajući njegove kvalitete da će se vratiti i zablistati. Vjerovali su u onu 'preko noći se ne zaboravlja igrati'.

"Moja povreda je učinila to da sam bio primoran da prestanem profesionalno igrati. I dalje sam dobijao dobre ponude, ali kako nisam mogao dati svoj maksimum polako sam se udaljio od tih jačih klubova od kojih sam imao pozive".

Njegova velika ljubav je Sloboda. Skandirao mu je prepun Tušanj, ne baš mali broj puta bio je junak Tuzlaka.

"Da. Sloboda je u mom srcu i sada i uvijek će biti. U Slobodi sam imao mnogo lijepih trenutaka, vole me ovdje i cijene i dan danas. Kad god me sretnu na ulici svi me pozdravljaju, pa to dokazuje da ne zaboravljaju ono što sam dao klubu".

Bilo je ponuda, neki su u pola u šali pola u zbilji znali reći 'Mujić će do minhenskog Bayerna, ne može ga niko zaustaviti'. FK Željezničar i FK Sarajevo su ga dugo lovili, a 'kucao' je i vrata A reprezentacije. Safet Sušić je prepoznao kvalitete za velike domete. 

"Bio sam na prekretnici, u najboljoj formi tada, ali samo radi Azmira Husića (tadašnjeg predsjednika FK Sloboda, danas prvog čovjeka FK Tuzla City) sam ostao iako sam imao ponuda iz inostranstva".

Za mladu reprezentaciju naše zemlje je postigao jedan pogodak i to Turskoj.

"Sjećam se te utakmice kao da je odigrana jučer. Bio sam najmlađi nogometaš na terenu, postigao sam veoma lijep gol jednoj Turskoj koja je važila za najbolju u Europi u tom periodu. Sjećam se te generacije, bili su tu Višća, Vranješ, Šehić, Bilbija, itd... Jaka generacija. Bili smo kao jedan na terenu, zaista lijepi trenuci u mom životu".

Koji je najbolji igrač protiv kojeg si igrao, a koji s kojim si igrao?

"Definitivno Mario Balloteli, tada jedan od najvećih talenata u svijetu. Igrali smo kvalifikacije protiv njih i imao sam priliku igrati protiv njega. Najbolji igrač sa kojim sam igrao je Eldin Trumić, danas član banovićke Budućnosti. Takav igrač je po meni pogriješio mnogo u karijeri što nije tako da kažem imao mnogo volje da ode daleko. Njegovi kvaliteti su me oduševili i dan danas stojim iza toga. Prejak igrac i definitivno mi je sa njim bilo najdraže igrati. Tu mogu spomenuti i Edina Višću i Zajka Zebu".

Trenirali su ga Miroslav Ćiro Blažević, Husref Musemić... Biranim riječima govori o ovom dvojcu.

"Ćiro je veliki trener. Njegove riječi su mi mnogo značile, bila mi je čast što me on trenirao. Najbolje sam sarađivao sa Husrefom Musemićem. Sjajan trener koji ne voli izgubiti. Nekih nesuglasica smo imali, ali to je sve bilo za moje dobro. Ipak, za mene je najbolji trener u državi. Jedini kojeg možeš dobro platiti, a da je sigurno da ćeš imati uvijek dobre rezultate".

Ponikao je u Budućnosti, no ljubav dvije strane više ne postoji. Priznao je to na kraju razgovoru, ali Banovićanima poželio sve najbolje".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Budućnost je moj matični klub, ali ne pratim ih više. Dosta sam imao problema kada sam zadnji put bio dole. Nisu me cijenili, ni poštovali, sve ono što sam uradio godinama za njih nisu poštovali. Htjeli su da idem iz kluba, ja sam to naravno uradio i nikada mi teže nije bilo. Okrenuli su mi leđa u najvažnim momentima, ali želim im sve najbolje i da izbore opstanak u Prvoj ligi", dodao je 29-godišnji Muhamed Mujić, nekada velika nada bh. nogometa.

Pored Budućnosti i Slobode, Mujić je u dosadašnjoj karijeri nastupao je i za FK Olimpik. Bio je juniorski i mladi reprezentativac naše zemlje.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

DadiG
Prepun Tušanj? Ko je u našoj ligi zadnji put vidio pun stadion, uključujući sarajevski derbi?
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi