Biščević: Zuban je proizvod svih nas!
Biščević: Godinama niko ne spominje Žeru, Gredu, da ne govorimo Kemu Buljubašića, pa gdje je Hurić koji je bio najbolji igrač te utakmice...

Institucionalno zanemarivanje

Biščević: Zuban je proizvod svih nas!

Da neko to spomene na "Zubandan" smatralo bi ga se hulnikom i istraživačem dlake u jajetu: Petog juna 1998. Hadis Zubanović je ušao u legendu, postao glavni lik sopstvenog filma, kako to logika i medijska mašinerija nalažu, no do dana današnjeg glorifikacija Zubanovića zajedno s njegovim odlučujućim golom u sjenu je bacila sve one ostale aktere i što kaže Bulend Biščević, ljude koji su zaslužni što je fudbalski klub Željezničar uopće opstao. Ljude koji su ga održali u životu.

Da je neko jučer spomenuo kako u Plavom salonu stadiona Grbavica nema mjesta za prvu poslijeratnu šampionsku generaciju Želje, bilo bi to ocijenjeno tendecioznim, neprijateljskim djelovanjem onih koji potkopavaju sistem i urušavaju poredak.

Baš kao da bi time neko iznio laž, a ne podsjetio na puku činjenicu. Ali eto, da ne bude da neko kvari svečarsku atmosferu, pa gdje ćeš to, spomenut ćemo tek danas: Za Zubandan su zaslužni i Gušo, Biščević, Mulaosmanović, Kurt, Hurić, Kunić, Burek, Gredić, Žerić, Vazda, Pehlivanović, Šopović, Buljugić, pa i oni koji nisu kročili na teren, a takvih je mnogo više, među njima i Đelo Muharemović.

Prije Zubandana, većina tih igrača ako je jednom dobila Sarajevo od 1994. - otkako je teoretski to bilo moguće - evo glave. Bilo je poraza, nekada i vrlo bolnih ali se ustrajalo za viši cilj. Samo da se opstane, pa ćemo kasnije vidjeti. A ako bi neko pomislio slučajno da su to bezvezni igrači, u doigravanju za prvaka 1998. pokazali su suprotno.

Nije baš da su svi socijalni slučajevi, Gušo je nešto u karijeri zaradio, a i općinski je vijećnik, Biščević je također politički aktivan, nekoliko igrača zbrinuto je u Centralnoj banci, neki imaju slastičarnu, drugi treniraju u Kini ili u omladinskom pogonu Želje, ali institucionalno klub ništa nije učinio ni da se obilježi taj dan, i da se na neki način istakne njihova uloga u opstanku istog. 

Kompletna snimka finalne utakmice play-offa ne postoji ni na YoutTubeu, a kada je slučajno upitan da li pamti u koliko je početka utakmica, legendarni desni bek, a poslije zadnji vezni kazao je da se slabo sjeća detalja.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Iskreno, emocije su malo pomiješane... Žao mi je što se niko ne sjeća ostalih igrača koji su dali svoj doprinos tome. Šampionsku titulu nije osvojio pojedinac, već kolektiv. Ljudi godinama naslov iz 1998. poistovjećuju sa Zubanom, godinama niko ne spominje Žeru, Gredu, da ne govorimo Kemu Buljubašića. Ni klub se nije sjetio njih... Nije da su samo Zuban, Šopa, Pehli ili Buki bitni, nigdje ostalih. Gdje je Hurić koji je bio ubjedljivo najbolji igrač Želje u toj utakmici? Malo ko spominje Đelinu povredu na zagrijavanju", priča Biščević i napominje kako je razumjivo da je fokus na Hadisu Zubanoviću.

"Zuban je glavni lik i treba da bude. To je logično, ali i on je sinoć spomenuo da je titula rezultat inata jedne generacije koja je ostala u ratu i uspjeh jedne kompaktene cjeline, jedne raje...", naglasio je Biščević.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ratip irats
E moj novinaru, juće sereš, danas ližeš... ovo što si napisao danas, juće bi puno više značilo!! Danas je bespotrebno...
10 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi