UEFA časti, bh. klubovi u Evropi mogu dobro zaraditi

Smiješe im se dobre cifre

UEFA časti, bh. klubovi u Evropi mogu dobro zaraditi

E. Škorić

Evropska nogometna federacija (UEFA) spremna je dobro počastiti klubove koji uspiju da se plasiraju u grupnu fazu Lige prvaka.

Ukoliko bi nekim čudom bh. prvak Zrinjski uspio da dođe do grupne faze, a ne trebamo ni naglašavati da bi to bilo ravno svjetskom čudu i nešto najveće što se desilo u bh. sportu, onda bi zaradio 15 miliona eura.

Za nastup u pretkolu kvalifikacija klub dobija 230.000 eura, a za nasutp u prvoj rundi kvalifikacija 280.000 eura, dok bi za nastup u drugom kolu kvalifikacija inkasirao 380.000 eura.

Ukoliko Zrinjski dođe do trećeg kola kvalifikacija dobio bi 480.000 eura, a u play-off onda čak 5 miliona eura, što je za dva miliona više u odnosu na prošlu sezonu.

Klubovi koji uđu u grupnu fazu Lige prvaka zaradit će 15,25 miliona eura, a onda naravno idu nagrade i za pobjedu (2.7 miliona eura), dok bi se za remi zaradilo 900.000, što je za 400.000 više nego prošle sezone.

Što se Evropske lige tiče, raspodjela novca po pretkolima je sljedeća:

Za nastup u pretkolu kvalifikacija klub ima 220.000 eura, a ako prođe u prvo kolo kvalifikacija imat će 240.000 eura, potom 260.000 eura za drugo kolo kvalifikacija, te 280.000 eura za treće kolo i 300.000 eura za eventualni play-off.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Klub koji izbori grupnu fazu Evropske lige dobit će 2.92 miliona eura, što je opet više nego prošle sezone.

Zrinjski kreće od prvog pretkola, a Željo, Sarajevo i Široki od prvog kola Evropske lige. Uz malo sreće i dobrih igara, mogu daleko dogurati, a samim tim i napuniti klupske kase.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi