Biti Bakin sin nije ni uteg, ni prednost - imam svoj put i cilj
Osim što izgledom neodoljivo podsjeća na oca, Vladimir se poput Bake bacio na trenerski posao. Trenerski staž je odradio ni više ni manje nego u St. Etienneu.

Vladimir Slišković za SportSport.ba

Biti Bakin sin nije ni uteg, ni prednost - imam svoj put i cilj

Vladimir Slišković, sin karizmatičnog trenera Blaža Bake Sliškovića, odavno je pošao očevim stopama. Nogomet je svakako obiteljska ljubav i ono što je "inficiralo" Sliškoviće prije nekoliko decenija. 

Vladimir, osim što slijedi očeve stope, frapantno sliči na oca, te u podosta momenata kroz razgovor s njim, imate osjećaj da razgovarate s Bakom. Trenutno Vladimir radi na dobivanju UEFA-ine Pro licence, a o tome i ponečemu drugom, svoje impresije i mišljenja, te ambicije podijelio je sa SportSport.ba portalom.

"Pa evo iskoristio sam ovaj period da odradim stažiranje u francuskom prvoligašu AS Saint Etienne, za dobivanje UEFA PRO licence koju bih, akobogda, trebao dobiti na proljeće iduće godine. Preko obiteljskog prijatelja Ivana Ćurkovića, inače legendarnog golmana i kako navijači Saint Etienne kažu , 'živućeg Boga'. Odlazak tamo uz njegovu svesrdnu pomoć mi je zaista omogućio da upoznam rad i organizaciju kluba i najmanje detalje jer su mi sva vrata bila otvorena i mogu reći da mi je ovo iskustvo mnogo pomoglo u mojoj trenerskoj edukaciji i upoznalo me kako funkcionira najtrofejniji francuski klub."

Pošao si očevim stopama. Je li činjenica u svemu, činjenica da je Blaž Slišković tvoj otac otegotna ili olakšavajuća okolnost?

"Ne mogu reci da imam neki uteg ili olakšice sto sam Bakin sin. Možda je toga bilo malo dok sam bio igrač, dok sam se trudio stvoriti tu karijeru, ali iskreno ne obraćam pažnju na to, imam neki svoj put i svoje ciljeve u ovom poslu tako da gledam samo sebe i ne zanima me šta tko priča i šta tko kaže , totalno nebitno a moje ambicije su zaista velike u ovom poslu. Želja je naravno stići do što većeg nivoa, ali sam uvjeren da trener mora napredovati stepenicu po stepenicu, usavršavati se, ulagati u sebe i uvijek treba imati onu dozu sreće, 8jer realnost je takva da mi nažalost kao država nemamo neki nogometni ni trenerski rejting pa se na nas uvijek gleda sa nekom dozom skepticizma, ali opet sam uvjeren da koliko daš i uložiš toliko na kraju krajeva i dobiješ."

Koliko dugo si već u trenerskim vodama?

"Prvo bih dodao na ovo prethodno da zaista puno ulažem u sebe, nastojim učiti, biti u nogometnom trendu, već sam u ovom poslu nekih 9 godina. Počeo sam sa omladincima u Zrinjskom pa sam poslje toga bio pomoćni trener u Saudijskoj Arabiji u Al Anasaru, pa pomoćnik u Kini u Qingdao Jonoon, da bi onda 3 godine radio kao trener u našoj U-15 reprezentaciji . Prošle sezone sam imao taj neki svoj samostalni rad u Kini u Hunan Billows, čak sam imao nedavno ponudu da se vratim u Kinu za ovu sezonu ali obaveze prema PRO licenci mi nisu to omogućile . Želja je naravno nakon ovoga ponovno otići u inozemstvo a olakotna i bitna stvar je što govorim 5 jezika pa su mogućnosti dosta olakšane".

Imaš li nekog trenerskog uzora, možda je to upravo Baka?

"Što se uzora tiče nemam ih, imam sreću da mi otac može biti mentor, dosta sam se puta sa njim posavjetovao kada sam bio u Kini, kada sam imao neke sitne dileme. Njegovi savjeti znali su biti zlata vrijedni. Zaista poštujem sve trenere, znam kako je ovo naporan i stresan posao, često puta nepravedan i zaista mislim da svaki kolega koji radi ovaj posao na najnižem i najvišem nivou zaslužuje poštovanje . Ako baš jednog moram izdvojiti s top razine, to bi bio Ancelotti. Smatram ga sjajnim stručnjakom koji je mnogo puta dokazao da je vrhunski, a fascinira me njegov odnos sa nogometašima jer eto imam sreću da sam upućen u to i to je neki stil koji mi se sviđa", kaže Vladimir.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Pratio si Premijer ligu, Zrinjski je slavio, sasvim zasluženo. Kolika je po tvom sudu bila Bakina uloga u tome? Dobar dio prvenstva proveo je u sukobu sa sucima, savezom... nedavno smo i njega pitali da li je to bila taktika kojom je rasteretio svoje igrače?

"Prije svega mislim da nogometaši moraju uzeti najviše zasluga ali naravno to je nemoguće ako nemate pravog “vođu” i uloga trenera je izuzetno bitna a mislim da je Baka odradio sjajan posao sa sjajnim igračima i najveći uspjeh po mom mišljenju je stvaranje odlične atmosfere medju igračima, zdravu i poštenu konkurenciju i kad to imate uradili ste 70% posla . I uspio je pritisak prebaciti na sebe i sto vise rasteretiti igrače . Kad god dođe do uspjeha, zasluge snose bas svi u klubu jer nijedan uspijeh nije slučajan. Baka je radio to što je radio, eto, ispostavilo se da je ta taktika bila ona prava", kroz osmijeh je Slišković junior završio razgovor za SportSport.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi