Blažević otkrio sedam ključnih faktora za uspjeh

"Meo sam godinama, radio kao metalostrugar..."

Blažević otkrio sedam ključnih faktora za uspjeh

Pod pokroviteljstvom udruge Alamni EFOS na Ekonomskom fakultetu u Osijeku pokrenuta je serija predavanja o liderstvu.

Prvo predavanje održao je, ni manje ni više, nego nekadašnji bh. selektor Miroslav Blažević. Popularni Ćiro je svom u jednosatnom izlaganju otkrio okupljenim studentima tajne koje niko nije čuo do sada, a naravno sve to je u njegovom stilu bilo popraćeno vicevima, anegdotama i životnim mudrostima. 

"Pišem knjigu koja će biti objavljena nakon moje smrti. Zove se 'Pakao mog posla' s podnaslovom 'Male satisfikacije i velika razočarenja', jer upravo tako mogu opisati svoj posao svih ovih godina. To zapravo i nije posao, to je avantura. U ovom poslu često si na cesti, nikad ne znaš hoćeš li naći priliku da opet radiš, iako si osvojio medalje i bio odličan. Tako sam ja napravio svoju formulu uspjeha i ako jedan sastojah od njih nemaš, nećeš biti velik. Ona ima sedam faktora i jako je kompleksna. Prvi je svakako nadarenost za nešto više i pitanje jeste li otkrili za šta ste nadareni, a što je jako bitno u životu", rekao je Miroslav Blažević u uvodu i potom nastavio: 

"Moja majka me mnogo toga naučila. Ona je željela da budem svećenik i polagala je sve nade u meni jer je 42' i 45' izgubila dva sina, moju braću Joška i Antu. I tako sam ja otišao kod franjevaca u Travnik, ali kad me odijevala časna sestra, zagledao sam se u nju i 'hasim' se digao. Shvatio sam tada da ne mogu biti svećenik, a majka se danima za mene molila jer je to bio grijeh. Sami trebate istražiti za šta ste rođeni", ističe trener svih trenera. 

Blažević je u mladosti bio završio pedagošku akademiju, međutim kao učitelj se nikada nije uspio zaposliti u jednoj školi. 

"Kad su u školi shvatili da ne znam niti jedan strani jezik, rekli su mi: 'J*** takvog profesora' i dali su mi metlu u ruke. Tako sam ja meo godinama, nagutao se prašine i stalno pljuvao blato. Kasnije sam kratko radio i kao metalostrugar, ali cijelo vrijeme sam razmišljao samo o nogometu."

San se postepeno počeo ostvarivati kada je preuzeo klub iz 4. švicarske lige. 

"Ja sam uspio klub iz 4. lige uvesti u prvu i nakon osam godina dali su mi priliku da vodim reprezentaciju Švicarske. Postao sam prvi čovjek švicarskog nogometa, prvi stranac na toj poziciji i svi su se čudili kako je uspjelo to jednom smetlaru. Vozio sam Jaguar, oblačili su me kreatori, govorio sam francuski jezik... U tome leži sljedeći faktor za uspjeh, a to je evolucija. Rad je neminovnost u svakom segmentu i bez rada napretka", pojasnio je Ćiro.

U svom obraćanju je dodao da uz evoluciju i nadarenost, faktore ključne za uspjeh još čine karakter, motivacija, inteligencija, kapital i ambijent.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi